avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Intreprindere individuala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Intreprindere individuala

intreprinderea individuala are o limita in privinta numarului de angajati sau a cifrei de afaceri? Ea poate fi transformata in societate comerciala ?
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 10:04, 10 Septembrie 2012
Nu are nicio limita in aceasta privinta ...
Eu va voi insera avantaje/dezavantaje unei intreprinderi individuale fata de un SRL si un PFA

"Avantaje Societate Comerciala

Din randul avantajelor incepem cu faptul ca o societate comerciala poate sa-si desfasoare activitatea in orice domeniu, cu exceptia celor interzise prin lege. Astfel, nu este necesara o calificare profesionala a asociatilor sau a administratorului.
persoana fizica auorizata
In cel de-al doilea rand, societatea comerciala cu raspundere limitata are personalitate juridica, ceea ce insemna ca raspunde fata de tertele persoane cu patrimoniul propriu, raspunderea patrimoniala nu se rasfrange asupra asociatilor sau a administratorului.
persoana fizica auorizata
Societatea comerciala poate angaja un numar nelimitat de persoane in vederea desfasurarii activitatii pentru care este autorizata.
persoana fizica auorizata
Un alt avantaj il constuite faptul ca se pot asocia in cadrul unei societati comerciale atat persoane fizice, cetateni romani sau straini indiferent de cetatenie, dar si persoane juridice romane sau straine.

Dezavantaje Societate Comerciala

Ca un prim punct in aceasta sectiune atragem atentia asupra procedurii de inregistrare si autorizare, societatile comerciale inregistrandu-se in Registrul Comertului in baza Incheierii judecatoresti pronuntate de catre Judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului. Documentele necesare inregistrarii sunt si acestea in numar mai ridicat decat cele solicitate la inregistrarea P.F.A., I.I. si I.F.
persoana fizica auorizata
Din punct de vedere al regimului fiscal, comerciantii pot opta la inregistrarea societatii comerciale, in functie de specificul activitatii desfasurate, fie pentru plata unui impozit pe venit (3%), fie a unui impozit pe profit (16%). Indiferent de optiune, castigul societatii rezultat dupa impozitare ramane in patrimoniul acesteia. Pentru ca profitul sa treaca in patrimoniul asociatilor este neceasara repartizarea acestuia sub forma de dividende, acest lucru atragand de la sine plata unui alt impozit in cuantum de 16%, impozitul pe dividende.
persoana fizica auorizata
Societatile comerciale tin o evidenta contabila in partida dubla, fapt ce, desi legea nu obliga, presupune ca acesta sa fie intocmita de catre un economist/expert contabil.
persoana fizica auorizata
Pentru ca o societate comerciala sa-si inceteze activitatea este necesara parcurgerea procedurii dizolvarii voluntare, procedura de lunga durata si de cele mai multe ori costisitoare.
persoana fizica auorizata
Costurile pe care le presupune atat inregistrarea unei societati comerciale, dar si ulterior, activitatea curenta, sunt mai ridicate decat in cazul P.F.A., I.I. si I.F.

Avantaje P.F.A., I.I. si I.F.
Primul avantaj care atrage atentia in mod deosebit este procedura simplificata de inregistrare si autorizare a acestor forme de desfasurare a activitatii economice, precum si numarul redus de documente solicitate.
persoana fizica auorizata
Regimul fiscal aplicat P.F.A., I.I. si I.F. este si el mai avantajos din punct de vedere al impozitarii. Astfel, in functie de specificul activitatii desfasurate se poate opta pentru impozitare la norma de venit (norma fixa/an stabilita de autoritatile locale de la sediul profesional) sau pentru impozitare in regim real (impozit pe profit in cuantum de 16% aplicabil asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli). In plus, castigul realizat in urma desfasurarii activitatii economice se regaseste direct in patrimonil persoanei fizice in cazul P.F.A., titularului intreprinderii individuale in cazul I.I. si a membrilor intreprinderii familiale in cazul I.F., deci un eventual impozit similar cu impozitul pe dividende de la societatile comerciale este exclus.
persoana fizica auorizata
Evidenta contabila inclina si aceasta balanta in favoarea P.F.A., I.I. si I.F. Astfel, conform legislatiei in vigoare P.F.A., I.I. si I.F. tin contabilitatea in partida simpla. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca nu este necesara conducerea activitatii contabile de catre un specilist, adica un contabil/expert contabil, acest lucru fiind chiar la indemana comerciantului. Evidenta contabila se tine prin intermediul unui Registru jurnal de incasari si plati, in acesta inregistrandu-se incasarile si platile in numerar si prin transfer bancar, in ordine cronologica. Registrul inventar se foloseste si acesta in cazul in care se achizitioneaza bunuri de inventar, inregistrandu-se de asemenea in ordine cronologica.
persoana fizica auorizata
Costurile mai reduse pe care le implica atat inregistrarea P.F.A., I.I. si I.F., dar si ulterior, pe parcursul desfasurarii activitatii, nu sunt nici acestea de neglijat.
persoana fizica auorizata
Referitor la modalitatea de incetare a activitatii, in cazul P.F.A., I.I. si I.F., daca intreprinzatorul doreste, acest lucru se poate realiza prin simpla radiere din Registrul Comertului, procedura de scurta durata si costuri reduse, in timp ce o societatea comerciala se radiaza din initiativa asociatilor numai prin parcurgerea procedurii de dizolvare.

Dezavantaje P.F.A., I.I. si I.F.
Din randul dezvantajelor amintim faptul ca pentru a putea desfasura activitate ca P.F.A., I.I. si I.F. este necesara ca persoana fizica, titularul intreprinderii individuale sau membrii intreprinderii familiale sa aiba o calificare in domeniul respectiv, calificare ce trebuie dovedita cu un act de studii sau diploma de calificare.
persoana fizica auorizata
In situatia extinderii afacerii un alt dezavantaj il constituie imposibilitatea reglementata de lege pentru P.F.A. si I.F. de a angaja terte persoane care sa desfasoare activitatea autorizata.
persoana fizica auorizata
Persoana fizica, titularul intreprinderii individuale sau membrii intreprinderii familiale sunt raspunzatori fata de tertele persoane atat cu patrimoniul de afectatiune al P.F.A., I.I. si I.F. (daca acesta s-a constituit), si in completare cu patrimoniul propriu in cazul in care acesta nu este suficient.
persoana fizica auorizata
P.F.A., I.I. si I.F. nu au personalitate juridica, aceast lucru explicand raspunderea personala a persoanei fizice in cazul P.F.A., a titularului intreprinderii individuale in cazul I.I. si a membrilor intreprinderii familiale in cazul I.F."

Sursa :[ link extern ] /

Am gasit si eu acest articol sper sa va fie de folos in luarea unei decizii in cazul in care doriti sa optati pentru una dintre formele de constituire .

Bafta
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
Alex Dedu, Mediator
Inca o completare la cele de mai sus:
O II nu poate fi transformata in societate coemerciala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firme seca-tec seca-tec ce este mai avantajos un i.i sau srl care ar fi avantajele pentru una si dezavantajele pentru cealalta sunt nehotarit pentruca nu am gasit prea multe ... (vezi toată discuția)
Comert prin i.i. Csuri84 Csuri84 Buna, Stie cineva daca o diploma de contabil este suficienta pentru inregistrarea unei Intreprinderi individuale pentru comert in ... (vezi toată discuția)
Deschidere firma SPANU CORINA SPANU CORINA In cazul in care doresc sa pornesc o afacere cu import fructe Grecia, ce fel de forma juridica avantajoasa ar trebui sa am? (vezi toată discuția)