Ca sa constientizati care dintre formele juridice ar fi cea mai potrivita pentru dumneavoastra, va retin atentia asupra urmatoarelor mentiuni:
1. S.R.L. - entitati cu personalitate juridica care pot desfasura orice fel de activitate cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale, precum si cele pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise.
Obiectul principal de activitate este reprezentat de un singur cod CAEN, insa, la obiectul secundar de activitate pot fi trecute mai multe coduri, mergand pana la toate codurile CAEN permise.
Pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata este obligatoriu sa aveti un drept de folosinta asupra spatiului in care doriti sa inregistrati sediul social.
Raspunderea patrimoniala a asociatilor societatii comerciale cu raspundere limitata se face in limita capitalului social, conform cotei de participare la acesta.
Societatea cu raspundere limitata poate avea angajati pentru activitatea autorizata.
Evidenta contabila se tine in partida dubla.
2. P.F.A. - nu are personalitate juridica. Activitatile permise de lege se desfasoara numai pe baza unei dovezi privind calificarea.
Obiectul principal de activitate este reprezentat de un singur cod CAEN principal si alte cateva activitati secundare.
Raspunderea patrimoniala a titularului P.F.A. se face cu intregul patrimoniu al persoanei fizice titulare.
Persoana fizica autorizata poate avea angajati pentru activitatea autorizata.
Evidenta contabila se tine in partida simpla.
3. I.I. - Intreprinderile individuale sunt entitati fara personalitate juridica care pot desfasura orice fel de activitate cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (de exemplu, arhitectura, medicina, avocatura), precum si cele pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise.
Obiectul principal de activitate este reprezentat de un singur cod CAEN principal. Pentru activitati care presupun mai multe coduri CAEN, este necesara deschiderea mai multor Intreprinderi Individuale.
Raspunderea patrimoniala a titularului I.I. se face cu intregul patrimoniu al persoanei fizice titulare.
Intreprinderea individuala poate avea angajati pentru activitatea autorizata.
Evidenta contabila se tine in partida simpla.
4. I.F. - Intreprinderea familiala este o forma de organizare economica fara personalitate juridica, formata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa.
Activitatile economice desfasurate de o I.F. pot fi agricultura, industrie, turism, constructii, IT, comert. Nu se pot desfasura sub forma de I.F. activitatile economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale, activitatile economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte tipuri de interdictii, si nici profesiile liberale.
Evidenta contabila se tine in partida simpla.
S.R.L.-ul pare forma cea mai potrivita, din punctul meu de vedere.
Mult succes!