avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantia de gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantia de gestiune

Am si eu o nelamurire.Lucrez la o firma de 2 ani si azi mi s-a comunicat kfaptul ca incepand din luna aceasta mi se va oprii la fiecare lichidare o suma de bani reprezentand garantie de gestiune.As dori sieu sa stiu daca au acest drept tinand cont de faptul ca eu nu am semnat nimic cu privire la aceasta garantie de gestiune iar in contractul de munca nu este precizata?este obigatoriu sa se opreasca aceasta garantie de gestiune sau pot sa refuz sa platesc aceasta suma pe motiv ca nu am semnat nici un contract cu privire la aceasta? In cazul in care mi se da un contract care sa prevada aceasta garantie pot sa refuz sa-l semnez?Sau legea ma obilga lucrul acesta?
Momentan nu am nici un contract semnat cu privire la garantia de gestiune,iar in cazul in care mi se vor opri acsti bani fara acordul meu ii pot da in judecata si avea castig de cauza 100%????Mie nu mi se garanteaza ca voi primi acesti bani inapoi in cazul in care imi voi da demisia.
ce pot face in acest caz?
Astept raspuns foarte urgent deoarece se apropie ziua de lichidare si vreau sa stiu daca pot face ceva in acest caz.
Mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: ContSters8078 , utilizator 12:41, 23 Ianuarie 2009
Daca sunteti incadrat ca gestionar vi se poate retine o suma de bani conform legii drept garantie. Aceasta garantie o depune angajatorul la banca pe numele dvs. si puteti cere angajatorului dovada depunerii la banca. Daca aveti gestiune nu puteti refuza retinerea garantiei. Faptul ca pana in prezent nu vi s-a retinut nu inseama ca angajatorul nu mai are dreptul la garantarea gestiunii.Garantia se retine chiar daca in CIM nu este prevazuta orirea acesteia.
Legea nr.22/1969 prevede la art.11 ca, constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.
Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
Depinde de functia dumneavoastra in unitate. Si obligatoriu trebuie sa fie si un contract de garantie semnat de ambele parti.
Oricarei functii care presupune lucrul cu cash, i se poate retine(strict in baza unui ctr) garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Daca nu esti angajat ca gestionar Lissa1 Lissa1 Daca nu esti angajat ca gestionar (ci pe o alta functie care, nu prevede gestionarea de bunuri) si, totusi ai in administrare niste bunuri materiale care nu ... (vezi toată discuția)
Garantie mihaela_cipi mihaela_cipi sunt angajata la un supermarket,cu gestiune comuna pe postul de casier, iar anul acesta a iesit minus mare la gestiune din cauza unui casier care nu scana ... (vezi toată discuția)