avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate privata

Cum se procedeaza in cazul unui apartament proprietate privata atunci cand proprietarul, declarat cetatzean de onoare al unui oras, decedeaza si nu este casatorit, nu are nici un copil, nici dintr-o alta relatie, si doar rude indepartate (posibil nepoti de la frati, surori)
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 16:20, 10 Septembrie 2012
nu exisat nici oprocedura speciala pentru faptul ca este cetatean de onorare. vin la mostenire rudele in ordinea lor ( fratii sau copii acestora)
Incercati sa contactati eventualii mostenitori, eventual faceti o adresa la organele de politie pentu a va indica daca exista rude in viata.
si in cazul in care totusi nu mai exista nici o ruda in viata ? ce se intampla cu proprietatea ?
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2012
Adytzu72, utilizator
Moştenirea vacantă

Art. 1135
Noţiune

(1) Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă.

(2) Dacă prin legat s-a atribuit numai o parte a moştenirii şi nu există moştenitori legali ori vocaţia acestora a fost restrânsă ca efect al testamentului lăsat de defunct, partea din moştenire rămasă neatribuită este vacantă.


Art. 1136
Administrarea provizorie a bunurilor moştenirii

(1) Cât timp moştenirea nu a fost acceptată sau dacă succesibilul nu este cunoscut, notarul public competent poate să numească un curator special al moştenirii, pentru apărarea drepturilor moştenitorului eventual, având drepturile şi îndatoririle de administrare prevăzute la Art. 1117 alin. (3)-(5).

(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), acţiunile împotriva moştenirii se vor îndrepta împotriva unui curator special, numit de notarul public competent, la cererea reclamantului.

(3) Dacă există indicii că moştenirea urmează a fi declarată vacantă, notarul public competent încunoştinţează şi organul care reprezintă comuna, oraşul sau, după caz, municipiul.


Art. 1137
Somarea succesibililor

(1) Dacă în termen de un an şi 6 luni de la deschiderea moştenirii nu s-a înfăţişat niciun succesibil, notarul, la cererea oricărei persoane interesate, îi va soma pe toţi succesibilii, printr-o publicaţie făcută la locul deschiderii moştenirii, la locul unde se află imobilele din patrimoniul succesoral, precum şi într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala moştenirii, să se înfăţişeze la biroul său în termen de cel mult două luni de la publicare.

(2) Dacă niciun succesibil nu se prezintă în termenul fixat în publicaţie, notarul va constata că moştenirea este vacantă.


Art. 1138
Dreptul de a culege moştenirea vacantă

Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Este considerată nescrisă orice dispoziţie testamentară care, fără a stipula transmiterea bunurilor moştenirii, urmăreşte să înlăture această regulă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,sunt presedintele asociatiei de proprietari si am ... danute danute buna ziua ,sunt presedintele asociatiei de proprietari si am urmatoarea problema , daca ma puteti ajuta cu urmatoarea speta, proprietara apartamantului a ... (vezi toată discuția)
Dosarele de personal lauraadriana lauraadriana Care este termenul de pastrare al dosarelor de personal in arhiva unei societati comerciale private? (vezi toată discuția)
Proprietar decedat vicar vicar Buna ziua Avem in bloc un proprietar care de 4-5 luni a decedat. Locuinta este sigilata de catre politie de la momentul decesului proprietarului. Problema ... (vezi toată discuția)