avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... buna ziua ,sunt presedintele asociatiei de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

buna ziua ,sunt presedintele asociatiei de proprietari si am ...

buna ziua ,sunt presedintele asociatiei de proprietari si am urmatoarea problema , daca ma puteti ajuta cu urmatoarea speta, proprietara apartamantului a decedat in urma cu 3 ani , se cunoaste din auzite ca ar fi avut un urmas(fiu) care este stabilit de ani multi in strainatate , s-a luat legatura telefonic spunundu-i care este situatia si anuntandu-l sa vina pt a rezolva statutul apartament ( ca si mostenire), Dar... omul nu a venit , a spus ca nu il intereseaza , sa il ia statul etc, Problema ESTE , noi ca asociatie luna de luna inregistram restante , ce putem face in acest caz ?pe cine sa apelam , ce organe ale statului ne poat ajuta , pt ca se pare ca respectiva persoana este de neiduplecat (inteles) si nu da nici un semn ca ar vrea sa rezolve situatia ,Va multumim
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:49, 10 Martie 2023
CAPITOLUL II cod civil
Moştenirea vacantă
Art. 1137
Somarea succesibililor
(1) Dacă în termen de un an şi 6 luni de la deschiderea moştenirii nu s-a înfăţişat niciun succesibil, notarul, la cererea oricărei persoane interesate, îi va soma pe toţi succesibilii, printr-o publicaţie făcută la locul deschiderii moştenirii, la locul unde se află imobilele din patrimoniul succesoral, precum şi într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala moştenirii, să se înfăţişeze la biroul său în termen de cel mult două luni de la publicare.
(2) Dacă niciun succesibil nu se prezintă în termenul fixat în publicaţie, notarul va constata că moştenirea este vacantă.

Art. 1138
Dreptul de a culege moştenirea vacantă
Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Este considerată nescrisă orice dispoziţie testamentară care, fără a stipula transmiterea bunurilor moştenirii, urmăreşte să înlăture această regulă.

Art. 1139
Intrarea în stăpânirea moştenirii vacante şi răspunderea pentru pasiv
(1) Comuna, oraşul sau, după caz, municipiul intră în stăpânirea de fapt a moştenirii de îndată ce toţi succesibilii cunoscuţi au renunţat la moştenire ori, la împlinirea termenului prevăzut la Art. 1137, dacă niciun moştenitor nu este cunoscut. Moştenirea se dobândeşte retroactiv de la data deschiderii sale.
(2) Comuna, oraşul sau, după caz, municipiul suportă pasivul moştenirii vacante numai în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
latka, utilizator
Si intre timp puteti inscrie aceste datorii in cartea funciara a imobilului, pentru a nu o pierde in caz ca ajunge la stat...

Nu stiu daca se poate incepe si o actiune in instanta, sa nu intervina prescriptia datoriei mai vechi de 3 ani...
Sesizati situatia la primaria teritoriala care in final va prelua spatiul
Atat timp cat presupusul mostenitor nu este interesat sa dezbata succesiunea sa preia bunul imobil,interesul dv este sa stopati/micsorati costurile respectivului apartament

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate privata Adytzu72 Adytzu72 Cum se procedeaza in cazul unui apartament proprietate privata atunci cand proprietarul, declarat cetatzean de onoare al unui oras, decedeaza si nu este ... (vezi toată discuția)
Dosarele de personal lauraadriana lauraadriana Care este termenul de pastrare al dosarelor de personal in arhiva unei societati comerciale private? (vezi toată discuția)
Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)