Am citit pe un site, •
Conform regulilor generale ale prescripţiei, precum şi cele ale prescripţiei dreptului de opţiune succesorală, există mai multe situaţii aplicabile.
- dacă nu v-aţi exercitat dreptul de opţiune în termenul legal de 6 luni, însă puteţi justifica motivele pentru care nu l-aţi exercitat, atunci moştenitorul poate fi repus în dreptul său de către instanţă.
- dacă însă, motivele neexercitării nu sunt justificabile, persoana care nu şi-a exercitat dreptul de opţiune (adică nu a acceptat expres moştenirea) îşi pierde acest drept, defi nitiv, pierzând vocaţia succesor.
Adica daca nu faci declaratia la notar ca aceepti mostenirea in aceste 6 luni apoi nu mai ai nici un drept? Daca vii dupa 2, 3 ani si ceri mostenirea nu mai ai nici un drept? Si daca niciunul din copii nu face aceasta declaratie, dar sotia face aceasta declaratie, totul ii revine ei? Stiu ca daca in termen de 2 ani nu se dezbate mostenirea se plateste impozit mai mult, dar nu stiam ca daca nu se face in 6 luni pierzi orice drept. Sunt total in ceata!
Din 2011 termenul de optiune succesorala este de 1an. Anterior acest termen era de 6 luni. Daca exista neintelegeri intre succesori si se ajunge in instanta, in cazul dvs sotia defunctului poate invoca prescriptia dr de optiune succesorala. Iar daca nu puteti face dovada ca ati fost in imposibilitate de a va exercita acest drept, sotia supravietuitoare poate mosteni intreaga masa succesorala.