În situatia in care dvs sunteti este singurul mostenitor legal al defunctului, este indicat ca succesiunea sa fie deschisa la notariatul public.
Acte necesare la deschiderea succesiunii notariale
La cerere, notarul public va elibera un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care persoanele interesate isi stabilesc calitatea de succesor (si tipul acesteia), realizandu-se in acelasi timp si un inventar clar al bunurilor defunctului.
Fara exceptie, cererea pentru deschiderea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.
Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune. In cazul dvs au trecut mai mult de 3 ani, chiar mai mult 8ani.
Ar mai fi totusi o solutie:
si anume:
-dacă nu v-aţi exercitat dreptul de opţiune în termenul legal de 6 luni, din ,,n,,motive cum reiese din spusele dvs puteti însă justifica motivele pentru care nu v-aţi exercitat acest drept, atunci dvs ca mostenitor puteti fi repus în dreptul dvs de către instanţă.
- dacă însă, motivele neexercitării nu sunt justificabile, persoana care nu şi-a exercitat dreptul de opţiune (adică nu a acceptat expres moştenirea) îşi pierde acest drept, definitiv, pierzând vocaţia succesorală.
Vă recomand să consultaţi un avocat specializat în succesiuni, pentru a afla care este soluţia concretă în cazul dmnavoastră.
Numai bine,