avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la succesiune

se mai poate face succesiunea dupa 8 ani de la decesul parintelui?daca da care sunt etapele necesare. multumesc
Depinde de mai multi factori. Ar trebui sa explicati mai detailat. Ce mostenitori mai sunt?
În situatia in care dvs sunteti este singurul mostenitor legal al defunctului, este indicat ca succesiunea sa fie deschisa la notariatul public.
Acte necesare la deschiderea succesiunii notariale
La cerere, notarul public va elibera un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care persoanele interesate isi stabilesc calitatea de succesor (si tipul acesteia), realizandu-se in acelasi timp si un inventar clar al bunurilor defunctului.
Fara exceptie, cererea pentru deschiderea succesiunii se depune numai la unul dintre notarii publici de la locul unde se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.
Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune. In cazul dvs au trecut mai mult de 3 ani, chiar mai mult 8ani.

Ar mai fi totusi o solutie:
si anume:
-dacă nu v-aţi exercitat dreptul de opţiune în termenul legal de 6 luni, din ,,n,,motive cum reiese din spusele dvs puteti însă justifica motivele pentru care nu v-aţi exercitat acest drept, atunci dvs ca mostenitor puteti fi repus în dreptul dvs de către instanţă.
- dacă însă, motivele neexercitării nu sunt justificabile, persoana care nu şi-a exercitat dreptul de opţiune (adică nu a acceptat expres moştenirea) îşi pierde acest drept, definitiv, pierzând vocaţia succesorală.
Vă recomand să consultaţi un avocat specializat în succesiuni, pentru a afla care este soluţia concretă în cazul dmnavoastră.

Numai bine,
Dupa 8 ani scursi de la deschiderea succesiunii prin moarte , nu se mai justifica vreo cauza de repunere in termen .Numai acceptarea implicita a mostenirii ar conferi posibilitatea de a culege bunurile din masa succesorala.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este oblgtorie succesiune in termen de 6 luni? ContSters98379 ContSters98379 Am citit pe un site, • Conform regulilor generale ale prescripţiei, precum şi cele ale prescripţiei dreptului de opţiune succesorală, există mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire mateip mateip Tatal meu a decedat acum 6 ani, dar nu am deschis succesiunea. Este prea tarziu? (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)