avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... solutii de evitare a unui testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

solutii de evitare a unui testament

Buna ziua !
Va supun atentiei urmatoarea situatie, cu rugamintea de a-mi spune ce solutii de rezolvare vedeti:

Pe scurt, in septembrie 2008, 2 soti batrani, care nu au copii, fac, fiecare din ei, cate un testament unei nepoate, in calitate de legatar universal. Din toate bunurile pe care le au, de interes este o casa. Desi testamentul are maxim 10 randuri si nu cuprinde nicio obligatie in sarcina nepoatei, totusi obligatia ei morala este sa aiba grija de batrani. Nu are grija niciodata.

In mai 2009, sotul moare si nu se dezbate succesiunea nici pana in prezent.

Acum, sotia nu mai vrea sa lase nimic nepoatei care nu o ingrijeste, ci unei alte persoane. Ea isi va anula testamentul facut in favoarea nepoatei, si vrea sa ii faca actele pe casa persoanei respective.

Intrebare: ce se poate face cu testamentul sotului, in temeiul caruia nepoata are deja 25% din casa ?

Scenariul 1: se dezbate succestiunea intre sotie si nepoata, nepoata renunta, sotia are 100% din casa si ii face actele tertului.
Putin probabil ca nepoata va renunta. Eventual daca i se dau niste bani pentru cei 25% din casa.

Scenariul 2: se dezbate succesiunea si se pune pb prescriptiei dreptului de optiune succesorala a nepoatei, pe care nu si l-a exercitat in cele 6 luni, conform art. 700 vechiul cod civil. Ce fac notarii in acest caz, pot constata ei direct ca dreptul de optiune e prescris ? Exista art. 106 alin. 6 din Legea notarilor 36/1995 - Pe bază de declaraţie sau probe administrate în cauză se va stabili dacă succesorii au acceptat succesiunea în termenul legal.
Cum aplica notarii acest text legal ?
Sau asta inseamna litigiu in instanta.

Scenariu 3: nu exista varianta atacarii testamentului sotului, sub nicio forma.

Mai vedeti si alte posibilitati ?

Multumesc anticipat :)
Cel mai recent răspuns: Morgan le Fay , utilizator 11:03, 15 Mai 2013
scenariu 4 sotul a murit in 2009. nepoata a acceptat mostenirea in 6 luni de la deces? daca nu inseamna ca sotia e singurul mostenitor al defunctului. problema rezolvata. intreaba la un notar exact ce trebuie facut in acest sens.
Nepoata nu a acceptat nimic pana acum.

Am intrebat si problema este ca, daca nepoata nu renunta expres la mostenire, notarul nu isi asuma raspunderea sa constate el ca nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala in 6 luni, motiv pentru care nu mai are vocatie succesorala si sa o excluda.
Si ii trimite pe toti sa se judece !

Or, lumea mea sa evite instanta.....
Stii vreun caz concret in sens contrar ?
corectez postul de mai sus, in sensul ca lumea "vrea" sa evite instanta :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament vicuta vicuta O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate pe un imobil mihaela zarnescu mihaela zarnescu buna ziua, am si eu o rugaminte,am o matusa si vrea sa dea casa sa la un nepot,mentionez ca sotul este decedat de multi ani si are 2 copii,unul locuieste cu ... (vezi toată discuția)