avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus la concluzia ca trebuie sa-i fim alaturi pana la moarte Batranul avand 86 de ani a decis sa ne faca noua testament pentru bunuri mobile si imobile.Cine poate ataca testamentul? Dupa deces care sunt pasii de urmat in vederea intrarii in drepturi?
Mentionez ca sotia acestuia a decedat acum 6 ani iar aceasta are 3 frati si 10 nepoti care nu a vizitat niciodata batranul dupa decesul sotiei acestuia.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 00:34, 27 Aprilie 2013
Domnul va poate lasa testament pe intreaga lui avere mobila si imobila instituindu va legatar universal, neavand mostenitori rezervartari ( sotie, copii sau parinti) acest testament nu poate fi supus reductiunii liberalitatilor excesive si facandu l in forma autentica , este mai greu de atacat in justitie.
Insa atentie, daca dupa sotia dansului nu s a dezbatut mostenirea si aceasta nu a lasat testament sotului, iar Casa este bun comun, dvs veti mosteni din Casa partea de 1/2 care apartine domnului X , restul de 1/2 se va imparti intre dvs ( prin retransmitere de la domnul X la decesul acestuia) si fratii doamnei, Sotia acestuia.
Asadar la decesul domnului X sunt doua variante:
1. Fie mostenirea este dezbatuta dupa Sotia acestuia si dansul este singurul mostenitor, fratii doamnei renuntand sau domnul a avut testament, caz in care mosteniti tot dvs.
2. Fie mostenirea dupa sotie nu este dezbatuta si nici nu exista testament in favoarea sotului, adica a domnului X , caz in care daca bunurile sunt comune, cota de 1/2 va va reveni dvs iar restul de cota de 1/2 o veti imparti cu mostenitorii legali a sotiei.
Dupa decesul batranei ar fi trebuit dezbatuta mostenirea, mostenitorii acesteia fiind batranul de 86 ani si cei 3 frati ai batranei.
Impreuna (probabil ) batranii au construit casa in care au locuit iar acum dupa decesul sotiei o cota parte din ea au si fratii batranei, cumnatii mosului.
La fel si cu terenurile in cazul in care titlul de proprietate a fost pe amandoi batranii.
In acest caz e destul de greu cu testamentul pentru ca , chiar daca va face testament va trebui dezbatuta succesiunea si dupa batrana si atunci vor apare mostenitorii.
Daca terenurile apartin doar batranului va poate face testament incluzand doar aceste bunuri proprii si nu mai poate fi atacat testamentul.
Dupa decesul batranei nu s-a dezbatut mostenirea.Casa a fost facuta impreuna cu batrana pe pamantul mostenire de la tatal mosului. Batrana nu este trecuta in titlul de proprietate cu pamanturile pe care le poseda mosul.Mosul doreste sa ne faca testament la Notariat mie si sotului meu si mai spune ceva despre o ,,declaratie tacita,,. La ce ar folosi?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Daca domnul are Titlu pe pamant si acesta este mostenire, este ok, este bun propriu si va lasa tot terenul. La Casa insa batranul este coproprietar cu Sotia decedata. Oricum trebuie dezbatuta si dupa dansa succesiunea.
Declaratia tacita.....probabil sa rederea ca domnul a acceptat tacit succesiunea dupa sotie, caci a platit impozit pe constructie de exemplu , si desi nu s a dezbatut succesiunea dupa so tie si nici nu a dat la notariat declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesorala, nu poate fi declarat strain/ renuntator la succesiunea sotiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de intretinere agromav agromav Batrana 85 ani,vaduva cu 2 copii(fata si baiat),si cu o pensie de 300 ron. locuieste la tara(are casa mare si vreo 4 hectare pamant).A dat acte ... (vezi toată discuția)
Succesiune DragosLazar DragosLazar Am testamente particulare facute de doi batrani (care nu au avut copii ) Domnul mi-a lasat jumatate din apartament si o suma de bani iar doamna mi-a lasat ... (vezi toată discuția)
Testament CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 speta: x o femeie in varsta de 80 ani doreste sa lase prin testament un apartament lui y insa x are rude si anume frati si surori, copii nu are, sotul a ... (vezi toată discuția)