Buna ziua,
In curand voi naste, si as dori daca imi puteti spune ce anume trebuie sa contina dosarul necesar pentru indemnizatie, cand trebuie depus mai exact (dupa cm de 42 de zile de lauzie?) si unde trebuie depus, deoarece eu stau in Bucuresti dar nu am viza de flotant iar domiciliul stabil, din buletin este in alta localitate.
Va multumesc.
Intocmirea dosarului de indemnizatie. Actele de care ai nevoie:
- cerere tip (Anexa 1 la HG nr.52/31.01.2011) si declaratia celuilalt parinte
- actele de identitate ale parintilor (copie si original)
- certificatul de nastere al copilului (copie si original)
- certificatul de casatorie (daca este cazul - original si copie)
- livretul de familie
- adeverinta eliberata de angajator sau dovada privind veniturile realizate
- adeverinta eliberata de Casa Judeteana de Pensii, cu stagiul de cotizare
- adeverinta de venit, eliberata de Agentia de Administratie Fiscala
- decizia de suspendare activitate, conform Codului Muncii, art. 51, lit. a
- cerere de concediu aprobata de angajator
- dosar cu sina din carton
- extras de cont pentru cei ce doresc plata in cont bancar
Il depuneti la primaria de unde locuiti acum,unde va aveti resedinta. Primaria prin asistenta sociala depune dosarul la AJPIS si ei ( AJPIS) verifica dosarul si va da indemnizatia crestere copil si alocatia ptr copil
Dosarul pentru acordarea Indemnizatiei pentru cresterea copilului, precum si pentru alocatia de stat pentru copil se depune la primaria localitatii unde aveti resedinta.
Documentele din cuprinsul dosarelor sunt prezentate in OUG 148/2005, OUG 111/2010 si legea 61/1993, modificata si completata
veti primi alocatia peste 3-4-5 luni. Depinde de lucratorul de la AJPIS ca are multe dosare de verificat,insa banii vi da din urma pe toti de la data nasterii copilului.
Din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii :
Art.6
...
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
...