Bunica este proprietara in indiviziune cu fratii vitregi ai bunicului meu decedat. (Strabunicii au fost proprietarii imobilului). Legal, ii revine o cota foarte mica din imobilul unde locuieste. In aceeasi curte, exista 2 corpuri de case; una in care locuiesc niste frati de ai bunicului si al doilea corp de casa unde locuieste bunica.
Fratii bunicului doresc sa faca indiviziune voluntara. In cazul in care indiviziunea se va face in instanta. Cum se vor plati taxele ? In cote indivize? Sau cei ce nu vor sa faca iesirea din indiviziune vor plati taxele? Bunica traieste acolo de peste 48 de ani. Intrebarea mea este: nu exista un artificiu prin care sa locuiasca pana decedeaza. ( are o varsta considerabila).
ar fi posibilă o strategie mai puțin . . . : dacă frații bunicului vor cere o anumită parte cotă, de fiecare dată si bunica va solicita instantei exact cotă parte/aceleași părți din imobil.În felul acesta : ori frații bunicului vor renunța și bunica va locui mai departe-n viață, ori bunica dvs.având o cotă mică, o vor „căptuși„ și-o va obliga a primi o sumă bănească reprezentând contravaloarea cotei ei din acel imobil.Totul depinde de mărimea dreptului cotei de proprietate a bunicii, spre exemplu: dacă la ieșirea din indiviziune bunica poate primi o cameră+calea de acces ca teren (aici s-ar mai putea cere un drept de servitute pe proprietatea unuia din cei 2 frați ai bunicului, contra despăgubirii anuale), atunci va obține câștig de cauză.Plata taxelor se va face potrivit cotei părți a fiecărui co-indivizar.