avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune si lipsa de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune si lipsa de folosinta

Detin 1/6 cota parte dintr-un apartament. 1/6 detine varul meu. Pe 4/6 s-a facut donatie cu intretinere si uzufruct viager pentru donator, fara sa ni se ceara acordul. Eu si varul meu nu avem acces in apartament si aceasta situatie dureaza de 17 ani. Contractul de donatie este facut de 8 ani. Cum se poate solicita plata lipsei de folosinta, donatarului sau donatorului, daca donatorul (cu drept de uzufruct viager) nu mai traieste si cat ar costa aceasta actiune. Cum putem iesi din indiviziune? Taxa de timbru este 10% din ce? Din valoarea pe care o cerem? Pretul pietei(agentii imobiliare) se ia in calcul pentru pretul total al apartamentului sau trebuie neaparat expertiza? Cam cat ar costa o expertiza?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 15:34, 11 Septembrie 2012
Donația cotei de 4/6 din dreptul de proprietate este legală (dacă s-a făcut cu respectarea cerințelor de formă).

D-voastră aveți dreptul sp folosiți acel imobil în comun cu donatarul, până la un eventual partaj. Puteați să cereți printr-o acțiune în justiție ca donatarul să vă permită folosința acelui imobil.

Se poate introduce oricând acțiunea de partaj, iar taxa de timbru este de 3% din valoarea imobilului prevăzută în normativele notarilor. După intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă - la 1 feb 2013 - această valoare va fi cea de impunere la administrația financiară.

Într-o acține prin care cereți lipsa folosinței imobilului va trebui să faceți dovada că donatarul va impiedicat întradevăr să folosiți imobilul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Am dobândit în timpul căsătoriei un imobil cu uzufruct viager de la socri, din care acum fosta soție încearcă să mă scoată. Îmi pot dobândi partea prin instanță? Aricato Aricato Buna ziua , am divortat de 4 -5 luni , si sotia cauta sa ma scoata din casa care este cumparata cu contract de vanzare cumparare de la socri carem mai ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)