Am dobândit în timpul căsătoriei un imobil cu uzufruct viager de la socri, din care acum fosta soție încearcă să mă scoată. Îmi pot dobândi partea prin instanță?
Buna ziua , am divortat de 4 -5 luni , si sotia cauta sa ma scoata din casa care este cumparata cu contract de vanzare cumparare de la socri carem mai traieste doat ia , cu clauza viagera fara intretinete , eu am plecat din casa de doua luni dar nu mi-am luat decat cateva lucruri , acum sotia mi-a pus hainele si lucrurile in saci din singura camera care o mai ocupam si ma obliga sa mi le iau
Doresc sa stiu cat ma costa partajul la tribunal si cum se face evaluare bunurilor , cu toate ca eu doresc inpartirea casei si terenului aferent ca la notar nu vrea si daca se poate face inpartirea daca mai este fosta soacra in viata ,daca pot sa-mi incui usa la care aveam numai lucruri de ale mele pana la partaj
Multumesc
Buna ziua,
partajul casei este inutil la acest moment. Cat timp traieste soacra dvs care are un drept viager nu puteti sa folositi casa, chiar daca ati cere partajul. Pentru restul bunurilor, daca au valoare mica lasati-o pe sotie sa inceapa dosarul.
Depinde pe ce anume are uzufructul viager fosta soacra.
Binenteles ca puteti cere partajul, cu atribuirea bunului catre fosta sotie (pt ca deja locuieste in imobil impreuna cu mama sa) si dvs sa primiti sulta pt cota dvs parte din imobil. Nu folosinta va intereseaza cel mai bun ci sa va recuperati banii. Mergeti si luati va lucrurile personale de acolo ca nu are rost sa prelungiti sau sa amplificati inutil un conflict.
Fosta sotie nu va face partajul ca nu are niciun interes de vreme ce locuieste in casa. Insa dvs ii puteti cere si o contravaloare a lipsei de folosinta.
Din pacate, partajul este un proces destul de lung si de costisitor. Aveti de achitat o taxa de timbru de 3% din valoarea imobilului, onorarii avocat si expert evaluator, insa in final aceste costuri se vor imparti si aveti de unde sa va recuperati banii.
Notarul nu va poate face partajul decat daca semnati amandoi actul notarial.
Ar trebui sa mergeti la avocat cu actele pentru o atenta analiza ceea ce se numeste consultatie juridica.
Mie imi pare ca nu aveti drept de folosinta.
Trebuie vazute actele ca sa se examineze exact ce drepturi aveti sau nu aveti in acest moment.
Daca nu aveti drept de folosinta nu puteti cere bani pentru lipsa de folosinta.
Eu daca nu dorm acolo pot detine sub cheie o camera cu lucrurile personale , si cum se procedeaza cu restul bunurilir pe care fosta sotie le foloseste si se degradeaza sau strica
Multumesc
Eu daca nu dorm acolo pot detine sub cheie o camera cu lucrurile personale , si cum se procedeaza cu restul bunurilir pe care fosta sotie le foloseste si se degradeaza sau strica
Multumesc
Partaj sau nu ?
g.corina
buna ziua,
Incerc sa va expun pe scurt o situatie.
Timp de 17 ani am locuit cu sotul si cu fiica noastra intr-un aparament de 2 camere care era ... (vezi toată discuția)
Succesiune
AngeLa Simon
Bună. Am un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager cu socri mei pe o casa care acum nu mai există. Problema este socrul meu a decedat la fel și ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am?
vasile s
La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)