Pe scurt povestea se rezuma la urmatoarele persoane : mama, bunicul si bunica ( decedata) si o sora vitrega dintr-o casatorie anterioara a bunicii
Acum 7 ani mama si cu bunicul meu au cerut in instanta sa se intocmeasca actul de propietate al casei, in urma caruia mama a fost trecuta ca si reprezentanta a bunicii decedate, iar cu sora vitrega au cazut de comun acord la momentul respectiv ca nu ar fi interesata de acest act, aceasta fiind plecata in strainatate.
In prezent sora mamei a revenit in tara si doreste ca acum sa ceara partajul. Se mai poate ataca in instanta un act hotarator dupa 7 ani ?
Daca da, ce urmari pot fi avand in vedere ca bunicul si mama nu au declarato pe sora vitrega la momentul respectiv?
Din moment ce sora vitregă a renunţat la moştenire, nu a făcut acte de acceptare tacită a moştenirii(a plecat din ţară, nu a plătit taxe sau impozite legale, etc)este clar c[ a renun'at la moştenire şi chiar dacă nu a fost chemată la partaj, acum după 7 ani , nu poate cere nimic.
După cum am înţeles , şi probabil veţi putea dovedi, ea nu a făcut absolut niciun act prin care, să dovedească că îşi însuşeşte titlul sau calitatea chiar printr-un act sub semnătură privată.
Apreciez foarte mult ajutorul dvs, si mai am o intrebare: daca sora vitrega poate sa faca ceva demonstrand ca si ea este fiica bunicii decedate si ca are si ea dreptul la o parte din terenul respectiv?
Poate sa demonstreze ca actul de proprietatea este un "fals "- sa zicem?
Conform art. 1103 din Noul cod civil, s-a schimbat termenul de acceptare al moştenirii- de la 6 luni la 1 an. La d-voastră este vorba de 7 ani, în care sora a cunoscut faptul că mama ei a decedat şi nu a făcut absolut nimic pentru a accepta tacit sau expres moştenirea. Termenul de 1 an a fost luat în considerare tocmai având în vedere libera circulaţie şi de muncă a persoanelor
Eredele ce renunţă se consideră că nu a fost niciodată erede- art. 696 cod civil. (erede=moştenitor)
Succesiune
jenicaprod
Tatal meu a murit in anul 1977, iar mama mea a murit in anul 2002. Am dezbatut succesiunea decat dupa tatal meu, cand singura mostenitoare a ramas mama. Dupa ... (vezi toată discuția)