avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Tatal meu a murit in anul 1977, iar mama mea a murit in anul 2002. Am dezbatut succesiunea decat dupa tatal meu, cand singura mostenitoare a ramas mama. Dupa moartea mamei, nu am dezbatut succesiunea, iar in urma unei discutii cu sora mea eu am ramas sa stapanesc toata averea(care nu e deloc mare): o casuta cu 2 camere construita acum 100 de ani si un teren langa casa de 0.18 ha. Am platit toate taxele si impozitele aferente timp de aproape 9 ani, dar fara sa mentionez pe vreo chitanta numele meu. Acum sora mea, vazand ca eu am mai facut cate ceva prin curte, am betonat aleile , am pus flori, iarba si multe altele, am facut fantana in curte, o bucatarie si un beci ridica ceva probleme la mostenire. Dorinta tatalui era sa raman eu in casa parinteasca, fiind baiat, ei ii cumparase o casa fara ca eu sa stiu sau sora mea sa recunoasca, eu afland de pe la vecini acest lucru. Ea nici acum nu recunoaste ca parintii mei au ajutat-o f. mult si in plus acum ridica pretentii. Daca timp de 9 ani eu am suportat toate cheltuielile(taxe, impozite, energie el.) ea poate avea pretentii la mostenire(legal)?
Cel mai recent răspuns: jenicaprod , utilizator 15:20, 21 Februarie 2011
da, dpdv legal surorii dvs i se cuvine 1/2 din bunurile ramase dupa mama dvs,
Sper sa va fie de folos informatiile de mai jos, care sunt reglementari cuprinse in acte normative in vigoare:
Codul Civil

Art. 700
Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.


Art. 689
Acceptarea poate fi sau expresă sau tacită. Este expresă când se însuşeşte ti-tlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacită când eredele face un act, pe care n-ar putea să-l facă decât în calitatea sa de erede, şi care lasă a se presupune neapărat intenţia sa de acceptare.

Art. 696
Eredele (moştenitorul)
ce renunţă este considerat că n-a fost nicio-dată erede (moştenitor).

Art. 697
Partea renunţătorului profită coerezilor săi; dacă este singur, succe-siunea trece la gradul următor.

Din ceea ce spun prevederile de mai sus ar rezulta ca sunteti singurul mostenitor, intrucat de la deschiderea succesiunii (care coicide cu data decesului persoanei pe care o mosteniti) au trecut cele 6 luni in care sora avea dreptul de a accepta succesiunea.

Dvs., in schimb, ati acceptat-o, tacit, in sensul ca v-ati ocupat de proprietate intr-un mod in care nu o puteati face decat in calitate de mostenitor.
Puneti-va in ordine toate actele cu care faceti dovada platilor de taxe si impozite, lucrari, curent, apa si consultati-va cu un notar ori avocat.
Cu aceste acte drept dovezi, puteti deveni mostenitor cu acte, probabil prin deschiderea unei actiuni in instanta. Consultati un avocat.
va multumesc pt. raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de acceptare a mostenirii Maria3030 Maria3030 buna ziua! as vrea sa stiu ce anume implica aceasta declaratie de acceptare a mostenirii si in ce conditii se practica. am citit cate ceva aici pe forum si ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut notificare ??? GRIG2501 GRIG2501 Buna ziua ! Ii rog pe specialistii forumului sa ma ajute sa clarific urmatoarea situatie: Citeva luni dupa decesul mamei mele (aprilie 2001), mai precis ... (vezi toată discuția)
Raspunsul specialistului maria dinca maria dinca As dori sa stiu ce este de facut in cazul in care dupa moartea parintilor doar 1 din cei 4 frati a efectuat acte de acceptare tacita in termenul de 6 ... (vezi toată discuția)