avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM

Buna ziua. Ma intereseaza daca intr-un cim se poate introduce o clauza pentru ca angajatul sa fie obligat sa stea o anumita perioada de timp (minima). De asemenea, as vrea sa stiu daca se poate acorda asa-numitul 'sign-on bonus'.
Ma intereseaza baza legala pentru aceste doua situatii.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:08, 17 Septembrie 2012
Art.3 alin.3 C.mun. : Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp.

Da , se poate acorda ”sign-on bonus” unui nou angajat de o companie ca un stimulent pentru a se alătura acestei societăți.
Am inteles ca se practica pe scara larga conditionarea angajatilor in acest sens. Mai exact, cand li se platesc anumite cursuri , etc - deci se investesc anumite sume in pregatirea lor profesionala - se semneaza acte aditionale la cim in sensul obligarii acestora sa ramana o perioada minima in cadrul unitatii respectiva/ sa restituie contravaloare cursului respectiv. Eram doar curioasa daca acest lucru se poate face de la bun inceput, in cim.

Va multumesc anticipat
Incheierea unui act aditional cu privire la formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale nu constituie o incalcare a principiului libertatii muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre clauzele contractuale incalcate blairy blairy Maine voi avea un interviu la o firma de call center, part time, si am aflat, din forum-uri, ca multa lume pleaca si multa lume vine la firma aceea. Cu privire ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze ciudate antoniocarsa antoniocarsa Buna ziua! Am nevoie de un raspuns cu privire la un contract de munca, care dupa parerea mea este cam dubios. Doresc sa inchei un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Program de trainee anisu anisu Buna ziua, anumite companii au implementat programe de trainee pentru studenti/ proaspat absolventi. Am cateva intrebari legate de configuratia d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)