avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vreau un raspuns
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vreau un raspuns

As dori sa stiu daca la o firma privata ,patronul are obligatia de a plati angajatilor atat sporul de vechime cat si orele de noapte ,acest angajat ar avea dreptul la 25% spor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 12 Septembrie 2012
in principiu da. depinde si ce este prevazut in cim
Sporul pentru orele de noapte se plateste in conditiile legii atat cu privire la efectuarea orelor de noapte cat si ca procent.
Sporul de vechime este platit numai daca este stipulat in ccm aplicabil angajatorului, in c.i.m. sau in reg.intern ala angajatorului.

Sporul pentru munca de noapte este prevazut in Codul Muncii , astfel :
art.126 : Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, este lasata la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, si mentinerea programului normal de lucru dar cu acordarea unui spor la salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de noapte valentinavnb valentinavnb Buna dimineata! Daca lucrez program de 8 ore numai de noapte fara nici-un liber ce drepturi am?Ce salariu ar trebui sa primesc? Ce pot face pentru a primii ce ... (vezi toată discuția)
Salarizare in inv. pt. personalul nedidactic auxiliar cor1na cor1na SPORUL DE VECHIME ESTE INCLUS IN SALARIU ? La un salariu de 799 de incadrare cu o vechime de 25% ce salariu net ar trebui sa rezulte? (vezi toată discuția)
Munca de noapte AncaPlatschek AncaPlatschek Buna ziua! La noi in unitate se lucreaza doua schimburi. Al doilea schimb se termina la ora 22:30 (programul incepe la ora 14:00). As dori sa stiu daca ar ... (vezi toată discuția)