avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doresc un raspuns concret la acest subiect
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doresc un raspuns concret la acest subiect

La serviciu in anul 2010 a venit o ordonanta de guvern din care reiesea ca persoanele care mai au 2 ani pana la pensie au dreptul sa ia ordonanta si apoi sa ia si somajul si in acest timp si sa-si faca dosarul de pensie ca la sfarsitul somajului sa ia pensia.Intreprinderea a trimes mai intai actele la verificat la pensii si ia venit raspunsul ca are dreptul sa -i fie trimes dosarul la pensii.Persoana respectiva a luat somajul din anul 2010 si pana in luna mai 2012,cand i sa terminat dreptul de a mai lua somaj,iar casa de pensii ia trimes dosarul care era complet spre aprobare la Bucuresti si urma ca sa-i vina decizia de pensionare.
Si surpriza ,in loc sa primeasca decizia de pensionare asa cum era normal a primit un plic in care ia venit cartea de munca si o dispozitie din care rezulta ca i sa anulat pensionarea din cauza ca nu indeplineste conditiile de pensionare fiindca nu are varsta de pensionare,desi are 58 ani si peste 30 ani de munca .
Intrebare :
1.Ce poate face acum prietenul meu si cui trebuie sa se adreseze pentru a rezolva aceasta problema groaznica tinand cont ca totul nu a fost facut cu voia lui
2.In cazul in care are dreptate si intreprinderea care a gresit are obligatia de al reangaja din nouy si de ai plati toate drepturile in continuare?
3.Cine trebuie sa plateasca pentru aceasta greseala impardonabila.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: David & Zanescu S.C.P.A. , Avocat 17:06, 12 Septembrie 2012
in primul rand poate contesta decizia de respingere a dosarului de pensionare
as avea totusi o intrebare , prietenul dvs a avut grupa I sau a II a de munca?, intrucat pentru grupele I si II se coboara lmita de varsta
prin modificarea varstei de pensionare , intr-adervar limita de varsta pentru pensionare s-a modificat in sensul ca anul aceasta varsta de pensionare este de 64 si 3-8 luni pentru barbati si stagiul de minim de cotizare de 13 ani si 3-8 luni

pentru ca a acceptat acea ordonanta si a luat si somaj inseamna ca a fost de acord (nu s-a facut fara voia lui, el a semnat )
intreprinderea nu mai poate fi trasa la raspundere, aceasta din urma nu poate fi trasa la raspundere pentru ca s-a modificat legea pensiilor, poate ca la momentul respectiv , indeplinea sau urma sa indeplineasca toate conditiile pentru a putea iesi la pensie pentru limita de varsta si stagiu de contizare complet
colegul dvs ar mai putea totusi, sa depuna un alt dosar de pensionare insa de data aceasta anticipata , sau anticipata-partial (avand in vedere ca-i mai lipsesc doar 4 ani pana la implinirea varstei standard)
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
David & Zanescu S.C.P.A., Avocat
A avut grupa a 2 -a de munca si a 3-a
Grupa a 3-a de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la pensie ... cine a luat decizia de a se depune dosarul de pensionare?
INTREPRINDEREA a luat aceasta decizie comform ordonantei in vigoare din anul 2010 dar l-am sunat acum si mi-a zis ca a avut si ceva ani de gr 1.
Dar as dori sa-mi spuneti in ce luna sa modificat legea pensiilor si care este aceasta si daca ei a facut dosarul pe legea veche care ii dadea dreptul sa iese la pensie de ce trebuie acum sa iese pe noua lege?
Si daca in luna martie 2012 abagat dosarul de pensionare de ce tocmai in luna Septembrie i sa spus ca dosarul nu este valabil ca nu intocmeste condittile de pensionare? nu cumva casa de pensii se face vinovat pentru aceasta gafa? si cine oare ii mai da banii din urma asa cum prevede legea daca ar fi iesit la pensie ?
Legea 263/2010 modificata,
de ce in luna septembrie- pentru ca atunci au solutionat dosarul , probabil motivat de faptul ca volumul de munca este unul mare
la ce bani din urma va referiti?(pensia retroactiva se primeste de la data depunerii dosarului de pensie si pana la momentul emiterii deciziei de pensionare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in luna aprilie 2021, m-am pensionat anticipat partial, ... Corinaalexe Corinaalexe Buna ziua, In luna aprilie 2021, m-am pensionat anticipat partial, la varsta de 59 de ani, in baza legii nr. 263/2010. Limita de varsta este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei de pensionare mari29 mari29 Buna seara. Mama mea este nascuta in 22.10.1958. Angajata din oct. 1977 pana in 01.11.2009, la care probabil ca se aduna si perioada de somaj. Si-a depus ... (vezi toată discuția)
Cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta respinsa ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna seara am si eu o nelamurire: Numele meu este Toader Dobrita varsta de 55 de ani .An lucrat la CFR 20 de ani vechime la care mi s-a adaugat 9 ani si 4 ... (vezi toată discuția)