Buna ziua,
In luna aprilie 2021, m-am pensionat anticipat partial, la varsta de 59 de ani, in baza legii nr. 263/2010.
Limita de varsta este prevazuta pentru 62 ani si 3 luni care s-ar fi implinit in luna iulie 2024.
In perioada apr. 2021 - nov. 2023, am obtinut 2 adeverinte de la 2 locuri de munca in care am activat, din care au reiesit 8 ani de munca in grupa II, fapt care mi-a dat dreptul de a iesi la pensie cu 2 ani si 4 luni inainte de varsta prevazuta in lege, respectiv la 59 ani si 11 luni.
Pe data de 29.11.2023, la varsta de 61 ani si 7 luni, am depus la CNPP cerere pentru recalculare pensie si iesirea la limita de varsta, conform adeverintelor sus mentionate.
Decizia de pensionare pt limita de varsta s-a emis la 18.01.2024. In decizie este specificata valoarea punctului de pensie = 1785 lei, aferenta anului 2023, iar cuantumul pensiei este calculat in consecinta. Avand in vedere ca, de la data de 01.01.2024 valoarea punctului de pensie a fost marita la 2032 lei, decizia este eronata intrucat contine date si calculatii la nivelul anului 2023.
Fata de cele de mai sus, solicit raspunsurile dvs. la urmatoarele 2 intrebari:
1. Ce actiuni pot intreprinde pentru corectia deciziei: pot face o adresa catre CNPP in care sa specific erorile continute si sa cer emiterea unei cereri corecte sau este necesar sa fac contestatie in instanta in termenul legal de 45 de zile de la comunicarea deciziei?
2. Ce actiune pot intreprinde pentru a recupera penalizarea aplicata la pensionarea anticipat partiala pentru perioada dintre 59 ani si 11 luni, varsta la care ar fi trebuit sa ies la pensie considerand anii de grupa II si 61 ani si 7 luni, varsta la care s-a emis decizia de pensionare la limita de varsta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
C. Alexe
Cel mai recent răspuns:
Carp Mircea , utilizator
17:32, 12 Februarie 2024