avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promisiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promisiune

Buna ziua !
Daca fratele meu mi-a promis ca imi face act de proprietate pe jumatate din proprietatea parintilor (si a facut asta timp de zece ani), cand am bani pentru acte,si mai apoi s-a razgandit am vreo sansa in instanta?
Cel mai recent răspuns: gigidiri , utilizator 15:38, 15 Septembrie 2012
in cazul in care nu vorbim de o mostenire la care si dvs aveti calitatea de mostenitor : promisiuna s-a materializat intr-un act scris, notarial sau chiar cu data certa ?
daca da aveti sanse in instanta daca nu au trecut trei ani de la data intocmirii actului in cazul in care nu ati avut posesia imobilului respectiv
daca vorbim de mostenire si aveti calitate de mostenitor - certificat de mostenitor atunci este vorba de o iesire din indiviziune pe care o puteti face oricand in instanta , si prin care sa solicitati atribuirea imobilului dvs cu plata catre frate a unei sulte reprezentand contravaloarea cotei de 1/2 din imobil

Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
David & Zanescu S.C.P.A., Avocat
Nu e cazul mostenirii,pentru ca fratele are act de vanzare- cumparare.Mi-a promis ca-mi da jumatate cand doresc.
in situatia dvs, daca nu aveti un act scris nu aveti nici o sans in instanta, daca nu vrea sa vanda instanta nu-l poate obliga
daca aveti act scris aveti o sana in instanta pe o actiuni in prestatie tabulara- hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare
Nu aveti nicio sansa in instanta.

Doar daca vrea el va poate vinde.
Este important de stiut, fratele dumneavoastra are act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere a parintilor? S-a deschis succesiunea fata de parintii dumneavoastra?
In conditiile in care raspunsurile sunt afirmative, ati avea o sansa in cadrul unui proces civil, deoarece art. 845 din vechiul Cod Civil, in vigoare la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, prevede in favoarea dumneavoastra, care sunteti mostenitor rezervatar (nu puteti fi inlaturat de la masa succesorala prin acte cu titlu gratuit efectuate de parinti decat cu respectarea cotitatii dsponibile), o prezumtie relativa potrivit careia vanzarea facuta unui succesibil in linie dreapta (fratele dumneavoastra) reprezinta o donatie, daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere. Prezumtia va trebui inlaturata de fratele dumneavoastra, care va trebui sa dovedeasca realitatea, seriozitatea pretului, si plata acestuia.

Alte discuții în legătură

Revanzarea unei proprietati dobandite cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am cumparat o casa impreuna cu prietena mea de la parintii ei. Acestia traiesc. Actul este vz-cu cu uzufruct. Am inteles ca partea ei poate fi ... (vezi toată discuția)
Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)