Am casa contruita pe hotar, cu acte in regula: autorizatii, cadastru, etc.
Vecinul meu a construit anexe pe tot peretele casei mele, fara autorizatii. In aceste anexe a depozitat tot felul de lucruri vechi. In data de 26.12.2011, intr-una din anexe a izbucnit un incendiu care s-a propagat si la casa mea, distrugand peretele casei dinspre vecin, o parte din acoperis si doua camere de la etaj. Am muncit toata iarna si am reparat acoperisul casei si etajul, distruse in incendiu si a mai ramas peretele lateral, construit pe hotar. Cum nu am reusit in nici un mod sa ne intelegem cu vecinul si sa ne lase sa reparam acel perete, l-am actionat in judecata, urmand toate caile legale.
In urma cu cateva zile am primit de la vecini, prin avocat, notificare prin care imi impune cateva lucruri. Aceasta notificare este doar semnata si stampilata de avocat, nu are numar de inregistrare, are multe greseli de ortografie iar stampila este vizibila doar pe umatate. Cum eu sunt o peresoana in varsta si nu ma pricep, doresc sa stiu daca aceasta are caracter decisiv. Va multumesc anticipat.
Notificarea este valabila iar continutul sau este o avertizare pentru dvs. sa faceti sau sa nu faceti un anumit lucru ,urnmand sa va cheme in judecata daca nu dati curs notificarii,. Vecinul este obligat sa va lase sa reparati spatele casei.
O notificare se poate face chiar personal- Aceasta este ca o atenţionare din partea cuiva că trebuie sau nu trebuie să faci ceva.(lucru pe care îl consideră cel care face notificarea). Acum este adevărat că , dacă d-voastră consideraţi că nu este corect ceeace vi se cere , aveţi tot dreptul să nu faceţi şi urmează soluţionarea în instanţă. Sunt câteva acţiuni care prevăd obligativitatea unei notificări ca acţiune prealabilă pentru instanţă şi are o mai mare valoare notificarea făcută prin avocat sau executor judecătoresc., acestea se vor înregistra într-un registru special.
Încă o dată, vedeţi dacă ceeace vă solicită vecinul respectiv, este corect sau sunteţi de acord cu notificarea.
Cât priveşte lucrarea de pe peretele lateral, conform art. 622 noul cod civil, proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru unele lucrări ale fondului învecinat. eventual prin plata unei despăgubiri. Legiuitorul arată acest lucru - eventual-deci nu obligatoriu, şi în cazul d-voastră, nu cred că se impune deoarece incendiul a pornit de la casa respectivului. Acum, depinde de ce vă solicită (si avocaţii pot face greşeli de ortografie, şi nu numai) şi cu ce sunteţi de acord.