avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... concediu administrator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

concediu administrator

Buna Ziua ,

Va rog daca stie cineva , Administratorul unei Asociatii de Propietari are drept la concediu de odihna?
Daca da si nu l-a luat de 8 ani ar putea primi o suma compensatoare pe aceasta perioada?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristian_1011 , utilizator 15:54, 13 Septembrie 2012
Depinde de contractul cu care asociatia de proprietari l-a angajat.
In general, daca ar avea CIM, plata pentru concediul de odihna neefectuat se face in cazuri exceptionale, daca din motive obiective acesta nu si-a putut efectua concediul....si se face in acelasi an, nu retroactiv.

Daca nu are CIM, ci conventie civila sau contract civil (ca PFA), atunci nu se pune problema unui concediu de odihna.
De concediu de odihna beneficiaza toti angajatii cu CIM.
De regula, angajatorul, la inceput de an face o planificare/programare a perioadei in care fiecare angajat, pe locuri de munca, etc. poate/trebuie sa-si efectueze concediul de odihna pe anul in curs. Sigur, aceasta planificare nu este ”batuta in cuie”, insa pana la sfarsitul anului CO trebuieste efectuat si angajatorul trebuie sa aiba in grija aceasta problema, altfel s-ar putea sa aiba necazuri cu ITM-ul.
In cazul dvs., daca admin-ul este angajat cu CIM, trebuia sa beneficieze de CO in fiecare an. Daca din diferite motive nu si-a efectuat perioada de CO, nu mai poate beneficia de compensarea in bani pentru anii trecuti (maxim 3 ani) decat in conditiile in care salariatului i se desface CIM.
Situatia aceasta a fost aratata chiar saptamana trecuta intr-un articol, aici pe avocatnet. Dvs. puteti da o cautare personalizata, tot aici pe forum, gen, ”concediu de odihna neefectuat” si vi se vor intoarce peste 3000 de asemenea spete asemanatoare. Parcurgeti cateva dintre ele si probabil ca o sa va clarificati.
Eu cunosc o situatie a unei as. prop. din Iasi care in urma unei AG a prop. a fost schimbat/demis tot com. executiv, administratorul, contabilul si cenzorii. Dupa alegerea unei alte structuri, vechea structura (presedinte, admin., contabil - toti angajati cu CIM) au solicitat compensarea in bani a CO neefectuat pe ultimii 3 ani. Noul presedinte i-a trimis la plimbare, mai ales ca din documentele aflate in evidenta as. prop. reesea faptul ca vechii angajati nu au repectat nici-o regula, nu au efectuat CO pentru ca nu au dorit acest lucru, au fost pontati si bineinteles platiti 12 luni din 12. In aceste conditii, petentii au mers si au reclamat ”abuzul” la ITM. Ce sa va zic, noul presedinte a fost chemat la ordine si i s-a impus plata CO neefectuat pentru o perioada de 3 ani pentru 3 salariati!
Va imaginati, in conditiile unei as. prop. cam cum se poate rezolva aceasta problema, de unde sa faci rost de o asemenea suma... Oricum, la sfatul unei persoane binevoitoare, li s-a achitat petentilor c/val CO pe 1 an, urmand ca pana in anul 4250, in masura in care se va face rost de bani sa-i indestuleze pe fostii angajati.
Deci atentie la aceste lucruri. Oricum, legal, admin-ul poate cere compensarea in bani a CO neefectuat, numai in conditiile incetarii CIM.
Buna ziua

Va multumesc pentru raspunsuri , o zi frumoasa tuturor!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Daca un angajat solicita desfacerea CIM de comun acord la data prezenta dar nu a efectuat concediului de odihna la nivelul anului 2008, acesta ... (vezi toată discuția)
Plata zile co nefectuate pe anul 2009 in cazul desfacerii cmi nairam63 nairam63 Buna, Am si eu o neclaritate. Atunci cand se desface contractul de munca unui angajat, angajat care nu si-a efectuat zilele de concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)