avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dobandire proprietate constructie prin conventie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dobandire proprietate constructie prin conventie

O persoana ridica o constructie cu banii altei persoane pe terenul unei terte persoane.( exista acordul tuturor )
Conventia scrisa dintre primele doua persoane a fost ca la un anumit termen constructia realizata de prima persoana sa treaca in proprietatea celei de-a doua, cea care a dat banii.
Conventia nu cuprinde alte detalii.
Este suficienta aceasta conventie, ca la termenul stabilit sa aiba loc transferul dreptului de proprietate asupra constructiei ?
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Radu Marca , Avocat 23:43, 13 Septembrie 2012
Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante .
Adica, conventia despre care v-am vorbit are putere de lege? La termenul stabilit persoana care a finantat realizarea constructiei a devenit proprietar ?
Ce fel de conventie ati facut?
Daca persoana care a ridicat constructia este si cea care a obtinut autorizatia de constructie, prezumptia este ca ea este proprietarul. Daca conventia dintre cele doua persoane este doar una sub semnatura privata, constructorul care a scos si autorizatia are toate sansele sa-si intabuleze casa ca si proprietar.
Daca conventia este sub semnatura privata ori o refaceti la notar, ori solicitati o constatare ininstanta

Situatia concreta este urmatoarea:

O firma este proprietara unor depozite de deseuri. Pentru desfasurarea lucrarilor de ecologizare a acestor depozite are nevoie de terenul din jurul depozitelor care este al Consiliului local.
Consiliul local ( concedent) cncesioneaza acestei firme ( concesionar ) terenul pentru a putea desfasura activitatea de ecologizare a depozitelor de deseuri.
Cu acordul Consiliului local, Concesionarul inchiriaza terenul unei firme prestatoare de servicii ( care a executat efectiv lucrarile de ecologizare).
Prestatorul construieste pe terenul in cauza cu autorizatie de construire emisa de Primarie o serie de constructii necesare executarii contractului de prestari servicii.
Constructiile sunt ridicate de Prestator dar cu banii Beneficiarului.
Prin contractul de prestari servicii Prestatorul si Beneficiarul stabilesc ca la finalizarea lucrarilor de ecologizare constructiile ridicate pe teren cu banii Beneficiarului sa ramana in proprietatea Beneficiarului.
La finalizarea contractului de prestari servicii si a celui de inchiriere teren, Prestatorul refuza sa elibereze terenul iar beneficiarul nu poate intra in proprietatea constructiilor realizate cu banii sai.
Beneficiarul ( cel care a dat banii ) se poate considera acum proprietar?
Cum trebuie sa actioneze Beneficiarul pentru a dobandi proprietatea asupra constructiilor realizate de Prestator pe banii sai ( ai beneficiarului ) ?
Carei instante se poate adresa si in contradictoriu cu cine ?
Care va fi obiectul cererii sale?
Poate solicita direct cvaloarea constructiilor ?

Alte discuții în legătură

Actiune judecatoreasca sabinna sabinna O firma este proprietara unor depozite de deseuri. Pentru desfasurarea lucrarilor de ecologizare a acestor depozite are nevoie de terenul din jurul depozitelor ... (vezi toată discuția)
Intarziere autorizatie construire ankalaura85 ankalaura85 Intr-un contract de prestari servicii beneficiarul este obligat sa obtina autorizatia de construire: aceasta intarzie cam 2 luni de zile apoi beneficiarul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie pe teren inchiriat Apostol ionut Apostol ionut Buna ziua, As dori sa stiu daca pot obtine autorizatie de constructie pe un teren inchiriat de pe domeniul privat al Primariei, avand in vedere ca pe terenul ... (vezi toată discuția)