avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort dupa 15-16 de la despartire - copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort dupa 15-16 de la despartire - copil major

Buna ziua . Am cateva nelamuriri .. poate cineva imi va umple vidul din cap cu ceva informatii.

Eu si concubinul meu suntem de 10 ani impreuna si avem o fetita de aproape 11 luni . El este despartit de sotia lui de 15 sau 16 ani cu care are un baiat acum major . Ne intereseaza cum poate obtine divotul din moment ce in fiecare an ea suna si spune ca o sa intenteze divortul ca el sa poata fii un om "liber" dar nu o face .. precizez ca certificatul de casatorie este la ea si spune ca nu il poate da ca nu are timp sa il trimita , ca sa putem noi inainta cererea de divort .. pana sa avem copilul cand aducea discutia de divort zicea ca , ba ar vrea sa ii plateasca pensie alimentara retroactiva , ba sa renunte la drepturile parintesti .. mai nou de cand e fata , il ameninta ca nu stiu ce o sa ii faca .. nu spune ce .. doar ca e in privinta baiatului .. intrebare ... cum putem obtine o copie sau duplicat dupa certificatul de casatorie ... ce il poate obliga sa faca in privinta baiatului altceva decat
intretinerea in scoala .. poate sa il oblige sa plateasca pensie alimentara retroactiva si daca da cum se calculeaza ca cu munca a stat cam prost , ori nu a avut de loc , ori cand si cand cu ziua . Se ia in considerare ca are un minor in intretinere , ca sta cu chirie ... Deci sa nu ma inteleaga cineva gresit .. stiu ca este dreptul copilului sa primeasca ajutor din partea tatalui , dar vreau lamuriri ca sa imi fac o idee despre "worse case scenario". din cate am inteles ea este de acord cu divortul dar vrea sa il chinuie un pic . Povestea este lunga si m-am straduit sa o scurtez cat mai mult , daca cineva care imi poate da raspunsuri mai are nevoie de informatii pentru ca sa imi dea la randu-i informatii cat mai precise este invitat sa puna intrebari . Multumesc mult
Poate scoate de la starea civila un duplicat dupa certificatul de casatorie.
Daca va astepta in continuare asa probabil ca vor mai trece cativa ani si tot nedivortat va ramane.

O problema care ar putea sa va convinga sa il convingeti poate fi aceea ca sotia lui are drept la mostenire chiar daca nu mai locuiesc impreuna de 15 ani.

Capisi?
Concubinul dvs. poate sa solicite un certificat de casatorie fie de la primaria locului de inregistrare a casatoriei fie la primaria de la domiciliul sau resedinta pe care o are in buletin. Pensie alimentara retroactiva, daca copilul e major nu prea cred sa mai primeasca. Trebuia sa solicite sotia acest lucru prin sentinta in perioada cand copilul era minor. Divortul il poate solicita concubinul la judecatorie, mai ales ca face dovada ca nu mai convietuiesc impreuna de 15 ani si ca se afla in relatie de concubinaj, relatie din care a rezultat si un copil. Deci motive de despartenie sunt cat incape. Trebuie sa-i explicati concubinului ca asa cum va scria si d.l avocat lasconi, in caz de deces vine sotia peste dvs, si dumneaei intra la mostenire parte cu copii, dvs. nu mosteniti absolut nimic. Actiunea de divort trebuie timbrata, costa undeva la 39 lei si timbru de 0,30, deci cu 4o lei scapa.
de mostenit nu are ce mostenii .. nu are casa sau bunuri materiale . Dar probabil daca peste 10 ani o avea casa si nu e divortat , tot ea are dreptu .. gata am prins ideea ..

Ce ma bucur este ca poate obtine un alt certificat de casatorie .. in felul acesta nu mai depindem de ea si de "timpul" ei . Era una din chestiile care ne framantau pe amandoi de ani de zile , cum sa facem sa avem noi certificatul de casatorie ca el sa poata inainta actiunea de divort .
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Eu sincer cred ca lui ii convine situatia si nu doreste sa divorteze. Daca vroia cu adevarat divortul nu astepta atatia ani pentru ca nu avea la el certificatul de casatorie. Daca vrei cu adevarat divortul, este imposibil ca in 15 ani sa nu te interesezi de unde si cum poti lua un duplicat dupa certificatul de casatorie.
Barbatii in general nu prea sunt preocupati de acest aspect.
Foarte rar se implica sa divorteze.
Doar daca ii impinge concubina din spate...

Alte discuții în legătură

Desmostenire Viorelpiele Viorelpiele Am un băiat din prima căsătorie de 24 ani ,iar din căsătoria a doua tot un băiat de 9 ani eu iam plătit pensie alimentara timp de 12 ani de când a ... (vezi toată discuția)
Mostenire lucyfer lucyfer Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o situatie complicata: varul meu a fost casatorit legitim,a avut un copil,iar cand fiul sau a implinit 7 ani au divortat ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?? Florenta Matis Florenta Matis O situatie complicata si rog un coleg pe dr. familiei sa ma lamureasca: Prietena mea a cunoscut pe cineva in urma cu 4 ani.S-a stabilit cu persoana respectiva ... (vezi toată discuția)