Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).
Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:
- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?
Buna seara,
Mă aflu in CCC în calitate de tată, începând de la 2.09.2013
Sotia a stat până a împlinit copilul 9 luni, și eu continuu până la împlinirea vârstei de 2 ani.
Dacă data de naștere a copilului este 29.11.2012 eu când trebuie să reiau activitatea ?
Pe 28.11.2014 vineri ?
29.11.2014 este intr-o zi de sâmbătă
Mulțumesc!
Din Ordinul nr.1474/2011
- situatie: Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?
- solutie : Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
In speta, daca data nasterii copilului este 29.11.2012, atunci ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani . Adica, 30.11.2014.
Deoarece, data de 30.11.2014 cade intr-o zi de duminica si data de 01.12.2014 este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, reluarea efectiva a activitatii se va face incepand cu data de 02.12.2014.
Buna ziua...O nelamurire am si eu.Sotia a nascut pe 30 oct anul acesta si nu a lucrat deloc inainte...Am fost la cei unde se depune dosarul pentru stimulent de insertie si alocatie (500ron + 200ron)..adica eu nu vreau sa intru in concediu si sa iau doar stimulentul de insertie..problema intervine aici..Am lucrat din 2011 pana anul acesta mai exact pana pe 07.02.2014 iar pe 11.02.2014 m-am angajat in alta parte..am facut acele 2 cereri la ambele locuri de munca dar credeti ca o sa am probleme ca nu am continuitate si lipsesc acele 3 zile(07.02 a cazut joi iar la noul loc de munca am inceput pe 11.02 de luni)...daca nu imi accepta dosarul ce este de facut??
1. Cele 3 zile de intrerupere nu va afecteaza la a beneficia de stimulentul de insertie.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
3. Deoarece sotia nu a pututu beneficia de conecdiul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci dvs. veti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.