Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).
Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:
- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?
Sotia realizeaza venituri din salar din 01 Mai 2012 ( a avut intrerupere 5 luni in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului ). La data de 06 septembrie 102 ( data nasterii copilului ) sotia nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de indemnizatie.
Neclaritatea mea este: conditiile ce trebuie indeplinite fac referire la veniturile obtinute din ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului ( 06 sept 2012 )? sau la veniturile obtinute din ultimile 12 luni anterior datei intoarcerii mele la munca ( 02 sept 2013 ) ?
Ma intereseaza daca este posibil ca retinerea sa fie ca urmare a faptului ca sotia mea a realizat venituri din salar in mod neintrerupt timp de 12 luni anterior datei de 02 sept 2013
Referitor la declaratie, la depunerea dosarului de insertie nu mi s-a cerut asa ceva, iar la depunerea dosarului de indemnizatie crestere copil, acum 1 an, acea declaratie exista.
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sotia nu a avut venituri profeionale in toate lunile atunci nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. Deoarece copilul este nascut pe 6 septembrie 2012 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2011 - septembrie 2012.
3. - Daca spuneti ca ati depus si declaratia sotiei ca nu are venituri atunci este posibil sa fie o incurcatura sau neintelegere la AJPIS.
- De aceea v-am zis sa mergeti acolo sa rezolvati problema.
Buna ziua!
Am nascut pe 20 martie 2013 si as dori sa ma intorc la servici la 01 noiembrie 2013, iar tatal nu-si va lua acea luna de CCC. Intrebarea mea este daca prima luna nu voi primi stimulent de insertie deoarece tatal nu si-a luat CCC, sau cum se procedeaza?
1. - Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie deoarece reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Deoarece tatal nu a intrat cel putin o luna in CCC vi se va reduce perioada de stimulent de insertie cu o luna, de regula asta se intampla in ultima luna.
2. - Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
- Conditiile de acordare sunt aceleasi ca la pct.1