avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tata

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlaviusG , utilizator 11:05, 7 Martie 2017
Multumesc frumos pt raspuns!

Sa inteleg ca pentru a beneficia de stimulent, pot sa realizez venituri impozabile doar ca pfa si concediu fara plata la angajator?

Si inca ceva....

eu o sa-mi redeschid pfa-ul imediat ce sotul va intra in ccc iar plata stimulentului nu este afectata de faptul ca sotul o sa termine ccc in ziua in care copilul implineste 1 an, respectiv 01 sept 2013?
(Citisem in OUG 111/2010 ca: pt a beneficia de stimulent de insertie ar trebui sa realizez venituri cu cel putin o zi inainte de a implini copilul 1 an si nu era specificat acolo de varianta cu celalalt parinte...).
1. Da, puteti beneficia de stimulent de insertie si daca obtineti venituri numai din PFA.

2. Daca sotul intra in CCC in ultima luna atunci dvs. atunci dvs. veti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an daca la acea data aveti reluata activitatea ca PFA.

3. Daca sotul intra in ultima luna in CCC atunci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni, pentru a putea apoi beneficia de stimulentul de insertie dupa ce termina sotul luna de CCC si copilul va implini 1 an.
Multumesc pt raspuns!
Buna ziua si bine v-am regasit,

Avand in vedere ca au trecut aproximativ 12 luni de la deschiderea postului, pentru a rezuma informatiile din prima postare, va expun situatia de mai jos:

Copilul s-a nascut in 06 septembrie 2012. Mama nu avea dreptul sa beneficieze de indemnizatie concediu crestere copil ( a lucrat doar ultimile 4 luni din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului ), asa ca am decis ca eu ( tatal ) sa intru in acest concediu. Am optat pentru concediu 12 luni. Pe data de 02 septembrie 2013 ( 1 an fara cateva zile ) m-am intors la munca si am depus dosarul de insertie, care s-a aprobat incepand cu 07 septembrie 2013. Mentionez ca sotia nu a depus cerere de intrare in concediu crestere copil 1 luna de zile in perioada mea de concediu.

Problema este urmatoarea: cei de la Agentia Judeteana de Plati nu au virat pe 10 septembrie indemnizatia de Concediu aferenta lunii August. M-am deplasat la ei si am aflat ca aceasta plata a fost "Retinuta - drepturi necuvenite - celalalt parinte".

Intrebarea mea si neclaritatea este urmatoarea:

1. Daca celalalt parinte ( sotia ) nu avea dreptul sa intre in concediu de crestere copil la data nasterii copilului, e normal sa se opreasca automat ultima plata catre mine ? Sau retinerea platii de catre Agentia Judeteana de Plati a fost efectuata deoarece la data de 01 August 2013 ( August fiind ultima luna completa de concediu crestere copil la mine ) sotia avea dreptul sa intre in concediu crestere copul, respectiv avea ultimile 12 luni lucrate anterior datei de 01 August?

2. Intreruperea ultimei luni din concediu crestere copil este obligatorie ( daca celalalt parinte nu doreste sau nu face dosar pentru acest lucru ) indiferent de durata in care a fost salariat? ( chiar daca celallt parinte nu a lucrat ultimile 12 luni anterior nasterii copilului )

Multumesc pentru rabdare si astept cu interes raspunsul dumneavoastra

O zi buna
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
mariantatic, utilizator
1. Daca sotia nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC dvs., tatal copilului, trebuie sa primiti indemnizatie pe toata perioada lana reluati activitatea.

2. Mergeti la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie, sa vedeti sigur despre ce este vorba.

3. Cand ati depus actele pentru indemnizatia penjtru CCC trebuia sa depuneti si declaratia sotiei ca nu are venituri profesionale (din prestarea unei activitati).

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)