avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tata

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlaviusG , utilizator 11:05, 7 Martie 2017
Sotul dvs. poate benficia direct de stimulentul de insertie, fara a mai intra in CCC, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
tudorvaleriu a scris:

1. Dvs., ca tata al copilului, trebuie sa solicitati cel putin o luna de concediu crestere copil.

2. Dvs. vreti mai multe luni asa ca este legal sa intrati dvs. in CCC in perioada septembrie 2013 - noiembrie 2014.

In calitate de tata care doreste sa continue CCM al sotiei, luat pe 2 ani (1 Aprilie 2013 - 29 Noiembrie 2014), ea revenind la munca la 2 septembrie 2013, am obligatia sa anunt administratia, de la firma unde lucrez, cu un anumit numar de luni/zile inainte de a face cererea pentru suspendarea activitatii in vederea efectuarii Concediului de Crestere a Copilului ?
Respectiva cerere de suspendare activitate poate fi refuzata de administratia firmei pe motiv ca nu au stiut cu un anumit timp inainte sau din orice alt motiv ?

Va multumesc!
Gabriel Dica

[ Copilul s-a nascut pe 29/11/2012, dar sotia a stat pana la 1 aprilie in concediu de maternitate/lauzie.]
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
gabriel_dica, utilizator
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin.(1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

2. - Legea nu spune cu cat timp inainte sa faceti cererea pentru CCC, dar in textul de lege de mai sus se spune ca "Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul".
- Adica trebuie sa faceti cererea in asa fel incat si angajatorul sa aiba timp sa ia masurile necesare, una din ele fiind sa caute un inlocuitor pe postul dvs. pe perioada cat dvs. sunteti in CCC.
Buna seara,
va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmatoarea situatie:
Copilul meu este nascut pe 01 sept 2012.
Momentan sunt in ccc (am ales varianta 1 an) iar sotul meu vrea sa-si ia o luna de ccc deoarece nu dorim sa pierdem o luna de indemnizatie.
Eu sunt PFA dar am si contract de munca (ambele au fost suspendate pt 1an si ambele venituri au fost luate in calcul pt plata indemnizatiei).
As vrea sa beneficiez de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, insa as dori sa solicit concediu fara plata la angajator unde am contractul de munca si sa-mi reactivez doar pfa-ul, pe care o sa realizez venituri impozabile. Este oare posibil acest lucru?
Si cand ar trebui sa-mi redeschid pfa-ul avand in vedere ca ultima luna de ccc este luata de sotul meu?
Iar cererea pt acordarea stimulentului cand trebuie facuta?

Multumesc anticipat!
1. Pe perioada de o luna cat sotul se afla in CCC puteti sa reluati activitatea atat unde aveti contract individual de munca dar si ca PFA.

2. Incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an (si cand se ternina CCC al sotului) puteti beneficia de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.

3. Mergeti la Primarie cu dovada ca ati reluat activitatea si completati cererea de acordare a stimulentului de insertie (puteti face acest lucru si inainte de a termina sotul CCC).

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)