Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).
Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:
- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?
Inca o intrebare, va rog, stiu ca pt plata stimulentului nu trebuie sa ai impozite neplatite. Sotul are o amenda de circulatie neplatita, ar putea reprezenta o problema?
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 38.1
(1) Pentru mentinerea dreptului la indemnizatie, stimulent de insertie sau a celor prevazute la art. 31 alin.(1) si (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) din ordonanta de urgenta, in conditiile art. 38 din ordonanta de urgenta, beneficiarii cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni au indatorirea sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Codului fiscal.
(2) Obligatiile legale prevazute la alin. (1) sunt cele stabilite potrivit art. 248 lit. a)-c) din Codul fiscal si se datoreaza bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti.
2. Din Codul fiscal:
Art. 248
11. (1) Constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti sau judeţelor, după caz, următoarele resurse financiare:
A. impozitele şi taxele locale, instituite prin prezentul titlu, respectiv:
a) impozitul şi taxa pe clădiri
b) impozitul şi taxa pe teren
c) impozitul pe mijloacele de transport
...
3. Asadar amenda nu are nici olegatura cu plata stimulentului de insertie, nu este un impozut sau taxa locala.
daca sotia mea nu a fost angajata niciodata si am solicitat eu sa intru in concediu de crestere a copilului,au dreptul sa imi refuze dosarul?mi s-a spus ca nu am dreptul la acest concediu si ca trebuie sa aduc o adeverinta de la medicul de familie precum ca sotia nu poate avea grija de copil ?
1. Daca dvs. indepliniti conditiile legale aveti dreptul sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) indiferent daca sotia indeplineste sau nu aceleasi conditii.
2. Daca sotia nu indeplineste conditiile dvs. puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
3. - Nu au dreptul sa va refuze dosarul fara un motiv bine intemeiat si prevazut in lege.
- Adica cum sa va dea medicul de familie adeverinta ca sotia nu poate avea grija de copil? Este o absurditate.
- Legea nu precizeaza ca este nevoie de o asemenea adeverinta.
4. Daca va cere aceasta adeverinta in continuare sa va arate unde, in ce text de lege scrie asa ceva.
5. Daca nu ca lamureste faceti o sesizare, pe e-mail, la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnziatia pentru CCC sau direct la Agentia Nationala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
6. - Deoarece sotia dvs. poate sta acasa cu copilul dvs. puteti sa optati direct pentru stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC.
- Adica veti lucra si veti primi salariu iar statul va mai da 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (asa veti avea mai multi bani in casa).