avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandirea actului de proprietate asupra unui teren.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandirea actului de proprietate asupra unui teren.

Buna ziua! Am un prieten care se afla intr-o situatie mai complicata si sper sa am toate datele problemei. El este casatorit de un an si sta cu parintii lui in oras, dar vrea sa-si faca o casa la tara. Terenul de la tara era al mamei bunicului, dar amandoi sunt morti. Pamantul a fost mostenit de sora bunicului(acesta este tatal mamei amicului meu, iar mama lui mai are un frate si o sora. Aceasta din urma este in Grecia de 7 ani si a zis ca pe ea n-o intereseaza nimic si ca va semna orice, deci nu are pretentii. Amicul meu are si el un frate care, la randul lui, a spus ca nu are pretentii asupra pamantului si va semna orice act). Sora bunicului a spus ca ea va renunta la pamant in favoarea celor 3 frati (mama amicului meu si sora si fratele ei). Unchiul amicului a spus ca el nu vrea pamantul acela si sa-l dea nepotului. Acum........ei vor sa faca taxele de succesiune apoi fiecare, in fata unui notar, sa semneze ca renunta la partea lui si sa-i faca ROL mamei prietenului meu, iar aceasta nu stie ce sa faca: sa-l vanda fiului ei, sa-i faca act de donatie, sa-l treca pe el la ROL? Nu stie cum e mai usor. Prietenul meu, impreuna cu sotia lui, vor sa faca un credit sa-si construiasca o casa, dar cei de la banca le spun ca le trebuie un act de proprietate si nu unul de donatie sau Rol-ul. Acum ei nu stiu ce sa faca pentru a fi in legalitate, pentru a avea un act de proprietate pe acel pamant ca sa stie ca nimeni nu va mai putea venii vreodata sa-i dea afara. Puteti sa-mi spuneti cum ar fii mai bine pentru ei astfel incat sa nu mai aiba probleme?. Multumesc si o zi buna in continuare!
Cel mai recent răspuns: rosiu simona , utilizator 15:22, 21 Ianuarie 2009
Cea mai convenabila situatie ar fi un contract de vanzare-cumparare intre persoana cere dobandeste imobilul-teren prin succesiune si acest prieten al dvs, situatie in care terenul ar deveni bun comun cu sotia. In situatia donatiei, terenul este bun propriu, insa se mai pune in discutie daca acest prieten mai are frati, situati in care la decesul parintilor se poate cere o reductiune a liberalitatilor(donatiilor).
Foarte stufos mesajul dvs, era bine sa scrieti mai scurt si mai clar.
Din povestea asta eu inteleg ca terenul in cauza face parte in prezent dintr-o mostenire nedezbatuta, adica in cartea funciara a imobilului apare in continuare ca proprietar un defunct - mama bunicului amicului (adica strabunica).
Dar mai scrieti si ca pamantul a fost mostenit de sora bunicului - SI NU PRECIZATI DACA ACEASTA TRAIESTE.
Ori acesta este lucrul cel mai important: toata lumea renunta, dar deocamdata mostenitoarea terenului este sora bunicului.
Aceasta mostenire a fost intabulata in CF? Apare sora bunicului ca proprietara in CF a imobilului?De ce a mostenit ea si nu bunicul terenul in cauza?
Daca mostenirea strabunicii nu s-a dezbatut, si deci sora bunicului nu apare in Cf ca proprietara trebuie sa dezbateti aceasta mostenire, la fel si mostenirea bunicului dinspre mama, la notarul public de la locul situarii terenului in cauza, acolo la tara.
La mostenirea strabunicii, ca sa-i ramana amicului, vor renunta fratii bunicului/mostenitorii lor daca acestia nu mai traiesc, apoi la mostenirea bunicului vor renunta atat bunica supravietuitoare daca exista, cat si fratii mamei amicului, mama acestuia si ceilalti copii ai mamei lui, astfel incat singur mostenitor sa ramana amicul :D
Evident, speta este mai complicata, pentru ca din masa succesorala pot sa faca parte si alte bunuri la care erezii nu sunt dispusi sa renunte.
Daca in CF a imobilului este mentionata ca proprietara sora bunicului, prin mostenire, vorbim vorbe pentru ca trebuie sa ne precizati daca traieste sau nu si daca a decedat ce mostenitori are - sot supravietuitor, copii, nepoti etc.

Pentru banca, cel mai bine ar fi ca amicul dvs sa dobandeasca imobilul respectiv prin mostenire, dar si aceasta mostenire este complicata, atat timp cat nu stim daca proprietarul din CF traieste sau e decedat, nu stim daca masa succesorala a proprietarului din CF mai contine si alte bunuri s.a.m.d.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare act donatie dogbv77 dogbv77 Buna ziua. Mama mea detine un teren agricol. Vanzarea lui este o procedura mai complicat si de durata (legea 175/2020 momentan este in asteptarea normelor ... (vezi toată discuția)
Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Care este procedura? cositel94 cositel94 Buna seara! am o nelamurire in legatura cu o problema. Avem un act de proprietate pt terenurile intravilane pe numele trabunicului meu, care practic impartise ... (vezi toată discuția)