avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Abuz al politiei, cum ma pot proteja ?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Abuz al politiei, cum ma pot proteja ?

Buna seara. In urma cu doua seri trebuia sa ma urc in masina sa plec pana la o ruda. Cand cobor din scara ma intalnesc cu un prieten de-al meu cu care am stat cateva minute de vorba. Intre timp vine politia, se dau jos din masina cei doi agenti si imediat le tintuiesc ochii amandurora la doua sticle de bere.
Bineinteles ca au sarit pe mine si pe prietenul meu ca am tras la masea la scara si ca sa ne legitimam ca sa ne dea amenda. Eu m-am simtit ofensat de aceasta abordare si i-am spus domnului politist ca ii voi prezenta actele (deoarece stiu ca sunt obligat sa fac asta), dar ca nu sustin punctul domniei lui de vedere pentru ca eu nu am baut si ca voi contesta procesul verbal pe care nu il semnez si ca ii voi face si o reclamatie pentru abuz.
El vine langa mine si-mi spune sa-i "suflu" ca pe vremea lui Ceausescu, bineinteles ca am refuzat politicos (deja incepusem sa ma enervez). Cum isi permite el sa ma adulmece pe mine ?! Mi-a spus ca aduce fiola iar eu i-am spus frumos ca nu sunt la volan, in cazul in care nu si-a dat seama.
Mi-au spus sa scot ce-am in buzunare si evident ca le-am spus ca nu ma voi conforma deoarece nu exista niciun pretext si niciun temei prin care eu in circumstantele respective as fi comis o infractiune. Deja incepusera sa-si cam ia nasul la purtare si sa-mi vorbeasca in doi peri. Eu le-am cerut sa se legitimeze si au refuzat. Le-am spus ca incalca legea pentru ca sunt obligati sa se legitimeze...nu au zis nimic, doar se uitau la mine. Le-am spus ca vreau sa vad si eu ordinul prin care ei trebuie sa se afle in misiune in locul respectiv, din moment ce imi cer mie sa-mi scot toate bunurile din buzunare si ma ameninta cu mersul la sectie.
S-au uitat la mine si au dat-o pe povestea aia cu "ai grjia ce faci data viitoare, sa nu va mai prind ca beti la scara", dupa care si-au facut bagajele si au plecat. Eu intre timp mergeam dupa masina lor si le-am spus ca au uiat sa se legitimeze si vreau sa le stiu numele si sectia de care apartin (evident ca nu am primit raspuns).

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Cum ma pot proteja de abuzurile politiei ?
2. Am procedat bine in situatia de mai sus ?

Chiar daca as fi baut la scara, cum putea domnul politist sa ateste/confirme acest lucru din moment ce nu m-a vazut cu sticla la gura? Poate sticla aia e acolo de decor, poate ma duc sa o arunc la gunoi (chiar daca mai are alcool in ea). Cum constata efectiv politistul ca o persoana consuma alcool in spatiul public ?
Ii stimam foarte mult pe politisti, dar dupa ce mi s-a intamplat am ramas cu un gust amar in gura. Au impresia ca sunt niste zei ce pot face tot ceea ce isi doresc.
Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 15:11, 15 Septembrie 2012
Ati pierdut momentul psihologic. Trebuia sa sunati la telverde:0800. 806. 806 si sa raportati atunci abuzul politistilor. Chiar daca politistii nu s-au prezentat, era suficient sa retineti numarul autovehicolului.

In alta ordine de idei, consider ca ati procedat foarte bine si in cunostinta drepturilor pe care le aveti.

La intrebarile puse, raspunsul ar fi unul singur:
Exact asa cum ati procedat, plus telefonul mentionat mai sus.
Nu este niciun abuz.Daca v-ar fi dat amenda doar pe baza existentei unor sticle goale,fara sa fiti surprins in timpul savarsirii contraventiei,nu ar fi fost prea corect, dar aveati la dispozitie contestarea procesului verbal.
Cat despre faptul ca nu s-au legitimat,intr-adevar este o greseala copilareasca si de neinteles dar nu este un abuz.
Nu uitati ca politia are si un rol de prevenire...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Întrucât ați precizat că urma să plecați cu mașina înțeleg că sticlele de bere nu vă aparțineau. Să presupunem că ele nu aparțineau nici prietenului dvs. Bănuiesc că sunteți de acord că acele sticle nu au răsărit acolo. Deci cineva le-a abandonat. Eu, dvs, probabil și prietenul dvs dacă ieșeam din casă cu intenția de a duce la gunoi acele sticle, nu le abandonam acolo. Asta înseamnă că ”alte persoane” înainte de sosirea dvs este posibil să fi consumat conținutul acelor sticle în fața scării. Deobicei berea, printre altele, mărește debitul verbal. Ceea ce este deranjant pentru locatarii care nu au aer condiționat în apartament și stau cu geamul deschis. Așa încât este foarte posibil ca unul din locatari să fi solicitat venirea echipajului de poliție. În astfel de cazuri, polițistul nu vă va spune cine a făcut sesizarea întrucăt după plecarea echipajului, este foarte posibil să aveți impulsul de a merge să ”mulțumiți” vecinului ”turnător”.
Acum să revenim la faptul că cei doi polițiști nu s-au legitimat. Conform legii, polițistul în aflat în timpul serviciului de patrulare, se deplasează cu autoturismul din dotare pe un itinerariu într-un anumit perimetru sau unde i se solicită să intervină. Serviciul se efectuează în baza unei planificări, este consemnat într-un registru la sediul secției de poliție, nicidecum în baza unui ordin pe care să îl prezinte persoanelor care solicită așa ceva. Bine, acest lucru nu aveați de unde să îl știți, deci este de înțeles să mai și aberați uneori. Polițistul în uniformă se prezintă/legitimează verbal prin declararea gradului profesional, a numelui și unitatea de poliție din care face parte. Polițistul în civil, își declină calitatea și totodată prezintă legitimația de serviciu, dar în nici un caz nu o înmânează.
Deci cei doi polițiști dacă în momentul în care au venit la dvs s-au prezentat, au procedat corect din punct de vedere legal.
Solicitarea de a scoate ce aveți în buzunare, nu poate fi considerată percheziție corporală, deci nu aveau nevoie de un mandat de percheziție și nu necesita ca dvs să fi comis o infracțiune.
În ceea ce privește faptul că va pus să suflați, este lipsă de tact. Dacă miroseați sau nu a alcool o putea observa și prin apropierea de dvs în timpul discuției. Și deasemenea aveți perfectă dreptate, atâta timp cât nu sunt participant la trafic, sunt în timpul meu liber, nu deranjez liniștea publică sau încalc alte norme de conviețuire socială, nu este treaba poliției dacă sunt sau nu sub influența băuturilor alcoolice.
Informațiile prezentate de dvs în postare sunt insuficiente și sunt sigur că au o oarecare doză de subiectivism, așa încât nu pot trage o concluzie. Dumneavoastră sunteți mult mai în măsură să faceți acest lucru. Dacă considerați că ați fost victima unui abuz din partea celor doi polițiști, aveți dreptul de a vă adresa cu plângere împotriva acestora, la secția de poliție, la comanda inspectoratului, la parchet etc și vă pot asigura că vor fi efectuate cercetări, iar dacă aveți dreptate și cei doi au încălcat legea, se vor lua măsuri împotriva lor.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
AspirantAv, utilizator
Buna seara si va multumesc pentru raspunsurile dvs. Multumesc in special doamnei Ceausescu Liliana pentru promptitudine si corectitudine!

@AspirantAv: Politia nu a venit la reclamatie ci a venit la "ia-ma nene". De ce spun asta? O spun pentru ca au trecut de scara mea dupa care au dat inapoi, s-au uitat la mine au vorbit intre ei si au coborat. Nu am vecini turnatori pentru ca majoritatea sunt tineri pe scara si ne intelegem foarte bine. Cele doua sticle de bere apartineau vecinului de la parter ce a stat "la una mica" cu alt vecin vre-o 20-30 de minute pe la 8 seara (l-am intrebat), urmand ca acele sticle sa le duca dumnealui la magazin dimineata (asa e cu berea la sticla, trebuie sa duci inapoi sticlele). La mine la scara nu sta nimeni niciodata. Politistul mi s-a adresat direct pe un ton superior de parca eu eram neica-nimeni de la marginea orasului. Apoi mie nu-mi vorbeste politistul cu "ma, ba" si alte cuvinte in genul pentru ca nu am fost la facultate impreuna si nici nu ne tragem de sireturi. Respectul trebuie sa fie reciproc.
Nu mi se pare etic si nici moral ca un politist sa-mi ceara sa-mi golesc buzunarele si nici sa ma puna pe mine sa-i suflu in nas ca pe vremea lui Ceausescu cand nasul lui era pe post de etilotest.
Chiar daca sticlele de bere erau langa mine ei NU POT DEMONSTRA ca am baut eu din ele atata timp cat eu nu am pus mana pe ele! Daca era o baba la scara, o amendau pe ea? Sau un copil de 7 ani ?
Cuvantul cheie la consumul de alcool in spatiul public are drept cuvant cheie "consum" care din dex are o singura interpretare in speta de fata. Puteam sa merg cu sticlele de alcool in mana desfacute pe strada pentru ca organul nu m-a vazut CONSUMAND bauturi alcoolice.
Sa fim seriosi, voiau sa le imping ceva pe sub mana sau sa ma amendeze aiurea.

@Claudiu90: De-aia isi bate si taranul nevasta...preventiv ca nu se stie niciodata. Nu ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
andrej, utilizator
De-aia isi bate si taranul nevasta...preventiv ca nu se stie niciodata. Nu ?

Aluzia asta nu are nicio legatura cu ce am spus eu.Ma refeream ca daca ati fi consumat intr-adevar bauturi alcoolice,aceasta implicare a politiei v-ar fi dat de gandit pe viitor,preventia face parte din rolurile politiei.Foarte bine ca isi fac meseria,faptul ca au mai dat cu stangu-n dreptu' este doar consecinta unei lipse de tact, cum bine a spus cineva mai sus.
Ca sa intru in jocul de aluzie initiat de dvs. zic si eu:Numai cine nu munceste nu greseste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi-a fost reținut permisul de conducere deși mașina era staționată. Îmi puteți explica de ce? Stfansky Stfansky In timp ce eram oprit pe loc stăteam in masina cu un prieten si cu soția mea un echipaj de poliție a oprim langa masina cerundune sa ne legitimat neam ... (vezi toată discuția)
Am fost acuzat de conducere sub influența băuturilor alcoolice, dar eram în spatele mașinii când am fost depistat Mihaitadani Mihaitadani Buna dimineata! Of, nici nu stiu cum sa incep, in data de 10 febr 2018 am fost depistat cu o alcoolemie de 0,68 in etilotest, am fost dus la spital unde s-ar ... (vezi toată discuția)