avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... termen de prescriere 3 ani cheltuieli de spitalizare
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

termen de prescriere 3 ani cheltuieli de spitalizare

una din victimele din masina condusa de fratele meu a fost data in judecata de catre spital ptr recuperarea cheltuielilor de spitalizare in termen de 3 ani de la producerea evenimentului. la primul termen avut s-a decis amanarea cauzei si citarea conducatorului auto. in momentul de fata nu exista un dosar inaintat in instanta privitor la accident dar spitalul a primit o adresa de la politie privind accidentul si in care nu stim ce scrie, probabil se confirma accidentul, urmarile acestuia si cercetarile efectuate.

dupa 3 ani si 3 luni spitalul solicita in instanta conducatorului auto plata cheltuielilor de spitalizare ptr victimele din auto.

1. se poate considera ca termenul a fost depasit si s-a prescris?

2. care este modalitatea de chemare in garantie a asiguratorului RCA avand in vedere ca la data producerii accidentului avea o polita de asigurare RCA in vigoare iar pe rolul instantei nu exista dosar privind cauza?

3. cum trebuie facuta aceasta chemare a asiguratorului?

4. trebuie facuta in intampinare?

Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 18:25, 23 Septembrie 2012
Termenul de prescriptie in cazul cheltuielilor cu spitalizarea curge de la data finalizarii si cuantificarii acestor cheltuieli, nu de la accident. Dar este de verificat daca acest termen s-a prescris sau nu. Vedeti cand s-au emis facturile privind cheltuielile de spitalizare si daca au trecut 3 ani de la acele date si momentul introducerii cererii de chemare in judecata, atunci termenul este implinit. Eu ma indoiesc insa ca au introdus o actiune pentru pretentii prescrise.
Chemarea in garantie este obligatorie in acest caz si se face impreuna cu intampinarea in cadrul dosarului in care a fost dat in judecata fratele dumneavoastra.
Recomand fratelui dumneavoastra sa apeleze la un avocat specializat in astfel de cazuri, pentru a evita orice posibilitate de a fi obligat la plata unor despagubiri pentru care era asigurat prin RCA-ul valabil la data accidentului.
situatia este in felul urmator. in data de 5 septembrie victima a avut primul termen iar la acest termen instanta a decis citarea fratelui meu, presupus vinovat ptr ca inca nu exista un dosar pe rol privind vinovatia in accident.
dar citarea a fost facuta in baza unei cereri de chemare in judecata facuta de catre spital ptr plata cheltuielilor de spitalizare si nu in baza cererii de chemare in judecata pe care spitalul a facut-o victimei.
vreau sa spun ca spitalul a facut doua cereri de chemare in judecata pe acelasi nr. de dosar, una catre victima si apoi una ulterioara catre presupusul vinovat. ma gandesc ca judecatoria trebuia sa il citeze ptr prezentare la al 2 lea termen si nu spitalul sa formuleze alta chemare in judecata.
in chemarea in judecata spitalul spune ca CAS a decontat cheltuielile dar nu a prezentat nicio proba in acest sens, cel mai probabil exista dar o putem solicita in intampinare?
termenul urmator este 25.09 si nu cred ca mai este timp ptr introducerea intampinarii, mi se pare ca este un termen limita de minim 5 zile, se poate introduce intampinarea in timpul infatisarii la termenul respectiv?
Se poate depune intampinare si la termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in urma cu 4 ani de zile am fost implicat intr-un ... Vasile014 Vasile014 Buna ziua! In urma cu 4 ani de zile am fost implicat intr-un accident unde am lovit doi pietoni pe trecere care traversau regulamentar. Vina a fost a mea si ... (vezi toată discuția)
Plata spitalizare victima in urma unui accident rutier GheAndreea GheAndreea Buna seara. In urma unui accident rutier, victima a fost despagubita de catre firma de asigurare a masini, dar acum dupa 3 ani am primit o citatie precum ca ... (vezi toată discuția)
Pretentii in instanta cheltuieli de spitalizare dupa 3 ani cyan cyan 1. exista un termen maxim in care spitalul are posibilitatea de a emite pretentii pentru recuperarea cheltuielilor de judecata in baza art. 313 alin. (1) si ... (vezi toată discuția)