avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Abitatie viagera si executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Abitatie viagera si executare silita

Buna ziua,


Poate sa ma lumineze cineva cum se petrec lucrurile in urmatoarea situatie?

In anul 2008 sotia face un imprumut de nevoi personale, fara ipoteca, iar sotul este girant. Dupa un an si jumatate ratele la banca nu au mai putut fi platite. In aceste conditii banca a "incredintat cazul" unei firme de recuperari. Intre timp (2011) sotii au divortat. Intrucat sotia nu detine nici un fel de bunuri, firma de recuperari s-a indreptat impotriva sotului girant si il ameninta cu executarea silita a apartamentului daca nu plateste debitul (cu dobanzile si penalitatile de rigoare).

Intrebari:

- se poate trece la executare silita daca in acest apartament mai exista o persoana (mama girantului) care are contract de abitatie viagera?

- ce drepturi legale are persoana cu drept de abitatie viagera?

- exista niste demersuri pe care ar putea sa le faca in aceasta situatie?

Mentionez ca girantul incearca sa rezolve problema pe cale amiabila cu firma de recuperari in sensul ca ar dori sa plateasca restul datoriei, dar in rate. Grijile se nasc din faptul ca are salariul foarte mic, iar la o prima discutie telefonica reprezentantii firmei i-au spus ca prin cale amiabila ei inteleg plata integrala si intr-o singura transa a intregii datorii (50.000 RON), in caz contar urmind sa scoata apartamentul la vanzare.


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Talida Covaci , utilizator 12:49, 15 Septembrie 2012
Indiferent cine va cumpara apartamentul scos eventual la licitate va trebui sa respecte dreptul de abitatie viagera al persoanei.
Numai ca in aceste conditii, imobilul va fi foarte greu de vandut. Prin urmare, cei de la firma de recuperari ar face bine sa accepte un eventual angajament de plata in rate a datoriei.
Va multumesc tare, tare mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita mariansnagov mariansnagov Am luat un credit garantat cu ipoteca comuna(sot, sotie) a unui teren. Banca a pus la vanzare terenul. Dupa 5 ani inca nu l-au vandut. Acum am primit ... (vezi toată discuția)
Cum afecteaza o datorie cumpararea unui teren adrianarr adrianarr Buna ziua ! As avea o intrebare legata de cumpararea unui teren . Situatia este astfel : sotul a luat un credit de nevoi personale negarantat cu nimic inainte ... (vezi toată discuția)
Creante banci valicordos@yahoo.com valicordos@yahoo.com Buna ziua, Acum 6 ani am contractat un credit de nevoi personale la o banca in valoare de 10000 Ron,din care am achitat conform graficului timp de 5 ... (vezi toată discuția)