Poate sa ma lumineze cineva cum se petrec lucrurile in urmatoarea situatie?
In anul 2008 sotia face un imprumut de nevoi personale, fara ipoteca, iar sotul este girant. Dupa un an si jumatate ratele la banca nu au mai putut fi platite. In aceste conditii banca a "incredintat cazul" unei firme de recuperari. Intre timp (2011) sotii au divortat. Intrucat sotia nu detine nici un fel de bunuri, firma de recuperari s-a indreptat impotriva sotului girant si il ameninta cu executarea silita a apartamentului daca nu plateste debitul (cu dobanzile si penalitatile de rigoare).
Intrebari:
- se poate trece la executare silita daca in acest apartament mai exista o persoana (mama girantului) care are contract de abitatie viagera?
- ce drepturi legale are persoana cu drept de abitatie viagera?
- exista niste demersuri pe care ar putea sa le faca in aceasta situatie?
Mentionez ca girantul incearca sa rezolve problema pe cale amiabila cu firma de recuperari in sensul ca ar dori sa plateasca restul datoriei, dar in rate. Grijile se nasc din faptul ca are salariul foarte mic, iar la o prima discutie telefonica reprezentantii firmei i-au spus ca prin cale amiabila ei inteleg plata integrala si intr-o singura transa a intregii datorii (50.000 RON), in caz contar urmind sa scoata apartamentul la vanzare.
Indiferent cine va cumpara apartamentul scos eventual la licitate va trebui sa respecte dreptul de abitatie viagera al persoanei.
Numai ca in aceste conditii, imobilul va fi foarte greu de vandut. Prin urmare, cei de la firma de recuperari ar face bine sa accepte un eventual angajament de plata in rate a datoriei.