avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incasare sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incasare sulta

1)Sulta se primeste la notar? in cazul iesirii din indiviziune si ramanerea proprietatii la unul din mostenitori.
2)Ce act se intocmeste la plata-incasarea sultei?
3)Se impoziteaza venitul obtinut drept sulta? Daca da, cu ce procent?
4)Se poate primi si in alt fel, de genul virare intr-un cont?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:39, 15 Septembrie 2012
Partajul voluntar se face fie prin sulta fie prin atribuirea de bunuri din masa partajabila fiecarui co partajant. Notarul autentifica partajul, sulta se incaseaza dupa cum stabilesc partile fie in numerar, fiebprin virament bancar, caz in care o copie a ordinului de plata se va si notarului pt a transmite la CF daca este vorba de un bun imobil. Banii in numerar nu se dau in fata notarului, in acest sens, exista declaratia autentica a copartajantilor ca unul a platit sulta celalalt a incasat o chiar in actul de partaj.
La partaj nu se impoteaza sulta.deci oe partaj nu se percepe impozit, doar onorariul notarului si taxa ANCPI , ambele calculate la valoarea bunului imobil conform expertizei imobiliare a notarilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
ContSters250994, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
@bodoalex ..cum am privi partajul voluntar,.....este tot un partaj......pareri sunt multe ....ca sa le reluam aici si sa in tram in contracte speciale sau analogii cu acestea... ....mai ales ca acum avem Clar in NCC partajul art.669-686....,
Deci dupa o hotarare definitiva de partaj succesoral si iesire din indiviziune, care stabileste ca unui mostenitor i se atribuie bunul imobil urmand ca acesta sa plateasca sultele celorlalti mostenitori conform valorii stabilite prin expertiza, se merge la notar si se semneaza ce? Taxele sunt suportate de toate partile in mod egal? Ce reprezinta taxa ANCPI?
Ati mentionat cumva in primul mesaj ca aveti hotarare?! Nu!
Daca aveti hotarare judecatoreasca nu se mai merge la notar! Partajul se face voluntar la notar adica sau in instanta! Cel care ramane cu imobilul achita sulta celorlalti mostenitori pentru ca hotararea va merge la CF pt a fi notata sulta! Cei care primesc sulta dau o declaratie autentica la notar ca au primit sulta , aceasta se transmite la CF pentru a fi radiata sulta.
Cheltuielile de intabulare le suporta cel care a ramas cu imobilul!

Alte discuții în legătură

Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune noid200x noid200x Buna ziua ! Am cumpărat o casă în 1990 . Acceasi proprietară care ne-a vândut noua , ia lăsat moștenire casa alăturată fiului ei. Între timp ne-a ... (vezi toată discuția)
Fond-succesiune rodica stan rodica stan Rog un raspuns: se poate intra in fond, intr-un proces de succesiune, fara stabilirea masei succesorale ? Daca se poate , rog si art. de lege care ... (vezi toată discuția)