avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inregistrare privilegiu asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inregistrare privilegiu asociatie proprietari

Inregistrarea in CF a dreptului de privilegiu imobiliar de catre o asociatie de proprietari este sau nu scutita de taxa de timbru??
Legea 230/2007 art.51 alin 3 prevede scutirea de taxa..mie mi s-au imputat pe listele de intretinere 205 ron cheltuieli privilegiu imobiliar, evident nu mi se pune la dispozitie copia dupa chitanta.
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 00:46, 18 Septembrie 2012
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu
imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii
proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi
un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate
tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară
al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe
baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de
contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă.
Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de
proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui înscris
prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la
privilegiul prevăzut la alin.(1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.

In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 solicitati presedintelui de asociatie sa clarifice situatia si sa va prezinte documentul justificativ al impunerii
In lipsa unui document justificativ legal,rezulta ca impunerea este netemeinica
Am solicitat de o luna prin contestatie la lista...N-am primit raspuns la contestatie.Am revenit cu adresa la comisia de cenzori solictand inclusv o copie dupa chitanta. N-am primit nici un raspuns. Mai mult, din incheiare de intabulare a privilegiului reiese o chitanta de 105 ron emisa de ONCPI cu 05.iulie.2012, cheltuielile au fost trecute pe lista lunii IUNIE.
Nu-mi ramne decat actiunea in instanta.
Inainte de a demara o actiune in instanta sesizati oficial serviciul specializat din primarie despre situatia cu care va confruntati respectiv impunerea la plata de sume nejustificate legal si concomitent de refuzul presedintelui de asociatie de respecta dispozitiile in vigoare si obligatiile ce ii revin
Multumesc, am facut-o in 3 petitii, 3 luni consecutiv. Initial mi s-a raspuns sa ma adresezz instantei. La insistentele mele prin celelalte 2 sesizari mi-au raspuns faptul ca asociatia nu a raspuns invitatiilor emise de ei, ca plicurile s-au intors sigilate si ca au transmis politiei o cerere in a-i obliga sa prezinte documentele.
Pe langa aceasta am sesizat si Politia de sector, acesti au trimis petitia mea catre departamentul investigatii criminale si frauda, care la randul lor i-au somat sa-mi prezinte documentele solicitate, De mai bine de 2 luni presedintele asociatiei si cele 2 comisii, nu-mi se mai raspund nici la contestatii, nici la adresele mele de solicitare acces documente.
Constat aici o lipsa de comunicare a conducerii as. prop.
Da, desi L 230/2007, art 51(3) spune ca: 3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la
privilegiul prevăzut la alin.(1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
, acolo este altceva, ”baietii” au pus taxe peste taxe, chiar daca soliciti o copie xerox... Aceste taxe sunt aprobate de guvern si publicate chiar in M.Oficial. Desi am mai discutat aceste lucruri, acum nu am amanunte, doar daca mai cautati pe internet.
Oricum, din cate stiu, taxa de instituire a privilegiului imobiliar de catre as. prop. este de 100 lei + un procent (nu stiu valoarea) din restanta debitorului.
In aceste conditii, nu am inteles impotrivirea conducerii as. prop., de aceea puteti merge dvs. la OCPI pentru clarificare (daca nu va deranjeaza prea mult). Cum va spuneam, as. prop. trebuie sa clarifice neaparat aceasta chestiune.
...............
Am gasit:
O R D I N
privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru
și Publicitate Imobiliară și unitățile sale subordonate și a taxei de autorizare pentru persoanele
care realizează lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei

Publicat in Mon. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 253/16.04.2009

Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli individuale? vali84 vali84 Buna seara, vreau sa ridic o problema, si anume legata de o anumita suma care mi-a fostintrodusa in cuantumul intretinerii la rubrica ,,cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar petre_marian petre_marian buna dimineata.as dori sa stiu daca presedintele unei asociatii de locatari poate sa inscrie un privilegiu imobiliar (vezi toată discuția)
Datornici in bloc anghel elena anghel elena stau intr-un bl in care avem 3 restantieri,cel mai mare are o suta si de mil,l-a dat in judecata dar nu se poate face nk pt ca CICA daca nu avem presedinte de ... (vezi toată discuția)