avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Recuperare TVA de plata stabilit in urma unui control.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Recuperare TVA de plata stabilit in urma unui control.

Buna ziua,
Anul trecut am depasit plafonul de 119000 lei si trebuia sa ma inregistrez ca platitor de TVA, dar nu am facut-o. De la Finante mi-au spus ca urmeaza un control in care mi se va stabili TVA-ul de plata pe anul acesta.
Intrebarile mele sunt:
1. De la inceputul lui 2012 din ce luna trebuie sa platesc TVA. Din ianuarie sau februarie? (Eu am avut in fiecare luna facturi.)
2. Pot recupera TVA-ul de la firmele de la care trebuia sa-l colectez, eventual prin reemiterea/stornarea facturilor?
Cel mai recent răspuns: kingbt , utilizator 15:30, 17 Septembrie 2012
1.Se plateste TVA din luna urmatoare depasirii plafonului de 119000 RON.
2.Ceea ce doriti se cam cheama fals in acte si nu va recomand acest lucru.
In ce luna ati depasit plafonul?

Nu mai puteti storna facturile respective.

Dacă persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea , organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:

- în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele de inspecţie fiscală înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA, conform art. 153 din CF, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă, conform art. 153 din CF, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale;
- în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA, potrivit art. 153 din CF, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din CF, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege şi data la care a fost înregistrată
.

[ link extern ]

[ link extern ]
[ link extern ]
George, în opinia mea și conform Art. 159 din Codul Fiscal facturile se pot corecta.

Art. 159 din Codul Fiscal stabileste cum pot fi corectate informatiile inscrise in facturi in cazul personelor inregistrate in scopuri TVA.

Astfel, cea mai simpla situatie este cea in care factura nu a fost transmisa la beneficiar. In acest caz, factura se anuleaza pur si simplu si se emite un nou document cu informatiile corecte.

Totusi, daca factura a fost trimisa beneficiarului, exista doua moduri prin care se pot corecta informatiile pe care aceasta le contine.

O prima varianta este aceea in care se emite o noua factura care sa cuprinda atat informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, cat si informatiile si valorile corecte.

Cea de-a doua posibilitate pentru a corecta o factura transmisa beneficiarului este aceea de a emite un nou document continand informatiile si valorile corecte, iar concomitent sa se emita un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

In situatia in care baza de impozitare se ajusteaza (subiect despre care AvocatNet.ro a scris mai multe aici), Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal stabilesc ca furnizorii/prestatorii trebuie sa emita si sa transmita beneficiarului facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza.

Exceptie face doar situatia in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

De asemenea, Normele metodologice mai prevad ca, daca o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de TVA prevazute la art. 143, 144 sau 1441 din Codul Fiscal, aceasta poate corecta facturile emise aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate.

Corectarea facturilor si inspectia fiscala

Art. 159 din Codul Fiscal mai stabileste ca persoanele impozabile pot emite facturi de corectie catre beneficiari daca, in urma unui control fiscal, au fost constatate erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 1471 din Codul Fiscal.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, organele de inspectie fiscala vor permite deducerea TVA in cazul in care facturile controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile obligatorii mentionate mai sus sau contin informatii incorecte, daca, pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar, documentele respective vor fi corectate de furnizor sau prestator.

Totusi, trebuie sa retineti ca furnizorul/prestatorul are dreptul sa corecteze, dintre informatiile pe care o factura trebuie sa le contina in mod obligatoriu, doar pe acelea care nu modifica baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale.

“Aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar”, mai prevad Normele metodologice.

www.avocatnet.ro/content/art...


Gabriela,

Eu nu am depasit plafonul de 119000, ci pe cel proportional (undeva la 80000 era si am depasit cu vreo 10000 lei) in luna decembrie 2011. Eu nu stiam ca e proportional de la infiintarea firmei.

Angajati de la Finante mi-au zis ca din luna februarie 2012 trebuie sa platesc. Acum eu cer inca o parere (sau mai multe) aici pe forum.

De platit am sa platesc TVA-ul daca se constata la control ca trebuie sa-l platesc, dar pe mine ma intereseaza si sa-l recuperez de la cei care trebuia initial sa-l colectez. Mi se pare normal deoarece in mod normal nu as avea de unde sa platesc atatia bani. Eventual printr-un imprumut.

De la Finante mi-au spus ca se pot corecta facturile si mi se pare logic (e si stipulat in Art. 159 din Codul Fiscal), dar vreau sa cer inca o parere avizata.

Deci, se poate recupera TVA-ul prin corectarea erorilor conform art 159 din Codul Fiscal?
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
kingbt, utilizator
Necunoasterea legii nu absolva de raspundere. Veniti in septembrie pentru ceva ce s-a intamplat anul trecut. Dvs. credeti ca beneficiarii dvs. ar accepta facturi de la inceputul anului? Poate unii au depus bilantul la 6 luni! Ei ce ar trebui sa faca : rectificative si corectii de TVA pentru ca dvs, ati ignorat legea? Cand pornesti o afacere iti asumi si cele bune si cele rele si mai ales citesti legislatia asta asa cum este sau va asigurati de o asistenta financiar contabila adecvata!
M-ați lămurit când mi-ați dat răspunsul
2.Ceea ce doriti se cam cheama fals in acte si nu va recomand acest lucru.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
kingbt, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa platitor,neplatitor de tva jovii jovii Buna ziua.Am urmatoarea problema : din decembrie 2011am depasit plafonul de 119 000 ron, am ajuns la 129 000, am depus formularul 200 la finante in 25 mai 2012 ... (vezi toată discuția)
Am depasit plafonul tva din decembrie 2010 .ce pot face ca nu am ancasat tva? magicfashion magicfashion am infintat i.i in 31-03-2010 . La momentul acela am antrebat cand devin platitor de tva si mi sa RASPUNS CA ATUNCI CAND DEPASESC CIFRA 119000 . PANA LA ... (vezi toată discuția)