avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil in relatie nelegalizata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil in relatie nelegalizata

Servus!
am o fetita de 6 luni, eu si tatal ei nu prea ne mai intelegem. nu suntem casatoriti.
as vrea sa stiu in primul rand: daca ma despart de el, ce pasi trebuie sa urmez ca sa ramana la mine copilul? dc am fi casatoriti primul pas ar fi divortul, dar asa?
apoi: ce presupune o custodie comuna? am nevoie de acordul lui pentru a parasi tara etc?
altceva: pentru a obtine doar eu custodia trebuie sa dovedesc ca el nu este un tata responsabil? sau in ce cazuri se acorda custodie doar unui parinte?
si ultima: daca obtin doar eu custodia copilului, asta implica faptul ca el nu are voie sa o viziteze pe cea mica? ce drepturi are/ nu are ?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Indiana32 , utilizator 13:13, 16 Septembrie 2012
Custodia comuna presupune ca pe viitor parintii vor hotari de comun acord in tot ceea ce priveste cresterea si educarea minorei, starea de sanatate, cursurile frecventate etc. Va necesita acordul tatalui la parasirea cu minora a teritoriului tarii. Aceasta custodie comuna este regula.

Pt a avea o custodie exclusiva, va fi mai dificil. O custodie exclusiva nu il exclude pe tata din viata copilului sau, ci acesta va avea dreptul la un program de vizitare care sa permita pastrarea relatiilor firesti intre cei doi.

Drepturile pe care tatal le are sunt cele firesti, normale, problema este daca va vrea sa si le exercite, in ce modalitate si cat de des.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Nu am nimic impotriva sa o viziteze, de fapt imi doresc asta.
dar as vrea sa nu aiba multe de spus in ceea ce o priveste. adica vreau sa o cresc eu, si sa nu fiu nevoita sa ii dau socoteala.

In ce sens este dificil de obtinut o custodie exclusiva?
mare parte dintre problemele noastre sunt generate de faptul ca el bea.
daca dovedesc ca are probleme cu bautura, pot obtine custodie exclusiva?

Nu mi-ati raspuns ce trebuie sa fac eu acum, dc vreau sa ne despartim si sa ramana la mine copilul.

si inca o intrebare: la custodia comuna copilul locuieste cand cu un parinte cand cu celalalt? sau i se stabileste domiciliul la unul?

Multumesc pentru raspunsurile date ! :)
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Indiana32, utilizator
Trebuie sa introduceti o actiune de obtinere a custodiei exclusive si de stabilire a domiciliului minorei la dvs. Daca problemele tatalui cu bautura sunt grave este posibil sa fie luate in considerare, insa aceste aspcete au o mai mare importanta in ceea ce priveste destramarea relatiilor de cuplu si mai putin cu aptitudinile si calitatile de parinte. Asta in general, pentru ca nu cunosc cazul dvs particular.

Chiar si cu o custodie exclusiva tatal pastreaza dreptul de a avea legaturi si minora si are dreptul de a fi informat/a se informa asupra situatiei copilului sau, daca binenteles doreste acest lucru.
Multumesc pentru raspunsuri!

(e ciudata rau teoria ca problemele cu bautura nu afecteaza calitatea de parinte. pai simplul fapt ca bei si asta iti deterioreaza relatia cu mama copilului e o dovada clara ca nu prea pui pret pe ideea de familie. apoi, un om beat e dupa parerea mea complet incapabil sa se ocupe de un bebelus. eu n-as permite unui om beat nici macar sa ia un copil mic in brate.
si stie toata lumea ce urmari are bautura, de la dezechilibre fizice la impulsivitate si pierderea ratiunii, pana la cheltuieli inutile. mai mult, in orice carte de crestere a bebelusilor scrie ca dc unul dintre parinti a consumat alcool, n-are ce cauta in camera copilului....
incredibila treaba asta,. maine poimaine se ajunge la concluzia ca drogatii, criminalii, hotii si violatorii or avea pacatele lor, dar pot foarte bine sa fie parinti de milioane.!)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia fetiței mele Nitu Costina Adelina Nitu Costina Adelina Pot obține custodia fetiței mele,deși e pe numele tatălui ,Menționez nu suntem căsătoriți și fetitaare 5 luni (vezi toată discuția)
Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ContSters331678 ContSters331678 Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare ... (vezi toată discuția)
Divort marjordy marjordy Buna ziua. Nu cunosc modificarile noului cod al familiei, de aceea va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: este vorba despre un divort introdus de catre ... (vezi toată discuția)