avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna dupa exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti

Buna ziua. Am urmatoarea situatie: am divortat acum 2 ani de fostul sot, impreuna cu care am o fetita de 6 ani si am o hotarare de divort cu exercitare exclusiva de catre mine (dupa noul cod civil), a drepturilor parintesti asupra minorei. La momentul respectiv fostul sot a fost de acord (mentionez ca are probleme cu jocurile de noroc, pacanele - acesta fiind si motivul divortului, printre altele) cu custodia exclusiva data mie si nu a cerut drept de vizita. Intre timp (2 ani), eu am permis (chiar insistat!) ca fostul sot sa aiba legaturi cu minora, petrecand impreuna sarbatorile legale (paste, craciun, chiar si revelioane), wd-uri, in ideea de a asigura copilului meu o tranzitie usoara in aceste momente de schimbare a vietii noastre. Insa de putin timp in viata mea a aparut un alt barbat si lucrurile s-au inrautatit cu fostul sot. Acum ma da in judecata pt drept de vizita, motivand ca eu l-am ingradit in relatia lui cu minora!! si imi cere custodia exclusiva, motivand ca eu nu voi avea timp de minora!! (lucru total neadevarat!). Cum as putea eu sa dovedesc contrariul si ce sanse are el sa obtina ce cere? Si totodata cum as putea dovedi ca inca este un jucator de jocuri de noroc (poker pe bani pe internet!), deci nu este reabilitat, ci doar inrait de noua prezenta din viata mea:((
Va multumesc pt sfaturi
Cel mai recent răspuns: ContSters331678 , utilizator 17:08, 24 Septembrie 2014
faptul ca aveti un iubit nu va putea fi folosit impotriva dvs. pentru ca fostul sot sa obtina exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti. tot ce ar putea obtine este un program de vizitare minor.
Buna ziua.
In proporti covarsitoare, actiunea privind dreptul de vizita si costodia exclusiva se va finaliza astfel: ( in ipoteza unei bune aparari pregatita de reclamant - tatal minorei)
- va admite in parte actiunea, va stabili drept de vizita si program in favoarea reclamantului - tatal fetitei.
- va respinge cererea de acordare a custodiei unice in favoarea reclamantului - tatal fetitei.
Eventual se poate pune problema custodiei comune pe parcursul judecatii.

In proportii mai mici, instanta va putea respinge cererea de chemare in judecata in tot. ( depinde mult de apararile formulate de probele administrate, insa cel mai mult se va tine seama de interesul superior al minorei, etc)
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
ContSters318277, utilizator
Sansele ca sentinta initiala sa fie schimbata iar sotul dvs sa exercite autoritatea parinteasca in mod exclusiv sant infime,eventual se poate discuta de exercitarea autoritatii in comun.In cadrul probelor ce se vor administra incercati sa dovediti cele afirmate prin audierea unor martori etc.Succes.
Teoretic, pentru schimbarea autoritatii exclusive in prezent are nevoie sa demonstreze ca s-a schimbat ceva din conditiile care au dus la acordarea autoritatii exclusive initiale.
Existenta sau lipsa unui barbat in viata dvs nu a constituit un motiv pentru exercitarea autoritatii exclusive, n-o sa constituie nici in prezent.
Autoritate parinteasca exclusiva el nu are cum sa obtina.

Cum dvs ati incurajat relatiile dintre tata si copil, si luand in calcul varsta copilei, n-ar trebui sa fie o mare problema sa obtina program de vizita. Daca il va si pune in aplicare este alta poveste.
Vedeti ce a scris in intampinare, raspundeti la fiecare in parte. Eventual cereti si dvs recalcularea pensiei de intretinere sau indexarea ei trimestriala cu rata inflatiei ... si cereti si cheltuieli de judecata - poate va recuperati banii dati pe avocat.
Avocatul dvs. va trebui să insiste pe excepţia autorităţii lucrului judecat, în sensul că asupra autorităţii părinteşti aveţi o hotărâre definitivă şi irevocabilă în baza noului Cod Civil şi, deşi în problemele cu minorii, autoritatea llucrului judecat e relativă, în cei 2 ani scurşi nu a intervenit o modificare în măsură să schimbe hotărârea anterioară, iar copilul e bine îngrijit şi educat, domnul tată nu poate demonstra actiuni ale mamei care au dăunat minorei.
program de vizită va primi, dvs. nu trebuie să vă opuneţi acestuia, ci să propuneţi chiar dvs. modalitatea de exercitare a relaţiei tată-minoră, în funcţie de rutina copilei, programul de grădiniţă/şcoală, activităţi extracuriculare, etc.

Alte discuții în legătură

Tatăl minorei mi-a cedat în 2015 toate drepturile asupra ei, dar acum mi-a deschis proces pentru custodie comună și program de vizită. ce șanse are să o obțină din nou? Gliterunicorn Gliterunicorn Buna seara , sunt separată de fostul sot din ian 2011, divortata din dec 2012 avand inițial custodie comună. În 2015 fostul sot mi-a cedat toate drepturile ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)