avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire indiviziune

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti in cazul meu.
Am dat acte matusii mele sa isi faca sucessiunea pe un teren si casa pe care o avem impreuna mostenita de la bunicii nostri. Ea nu a locuit din 1965 acolo dar ereditand si ea un sfert din proprietate, eu detinand 3 sferturi, mi s-a spus ca pt a iesii din indiviziune trebuie sa isi faca si ea succesiunea. Zis si facut, in iarna a facut si ea succesiunea. Urmeaza sa facem iesirea din indiviziune: eu am 300 mp drept de mostenire si ea 90mp. Deschiderea terenului e de 13,5 m iar pe teren se afla o casa din paianta veche de 65mp. Ea pretinde ca, ca sa imi lase casa vrea mai mult teren...e posibil? mai ales ca nu a locuit niciodata si nici nu locuieste acolo? in plus din 1965 si pana acum toate taxele le-a platit bunica mea, ulterior tatal meu iar acum eu, ea locuind in alta parte din 1965. Acum doar pretinde. Si daca nu ii dadeam eu acte nu devenea nici macar mostenitoare..... cine ma poate ajuta? Sunt din Bucuresti
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: smile_506 , utilizator 16:48, 18 Septembrie 2012
Iesirea din indiviziune sau partajul se face fie pe cale amiabila la notar , fie in instanta. Cel care ramane cu bunul achita o sulta , adica bani, celuilalt.Daca nu va intelegeti bunul se va vinde si fiecare isi va lua din pret partea ce I se cuvine si a fost mostenita. Daca doriti sa ramaneti ambele cu teren, si daca terenul permite, faceti cadastru si o propunere de dezmembrare, propunere facuta de un cadastrist, faceti doua loturi, intabulati le si apoi faceti partajul fiecare ramanand cu un lot.
Va recomand sa solicitati iesirea din indiviziune pe calea unei actiuni in instanta.

Una din probele administrate va fi o expertiza topo (si cadastrala) prin care sa se stabileasca exact loturile ce sunt detinute de fiecare parte.

Si daca nu ii dadeam eu acte nu devenea nici macar mostenitoare.....

... gresit: dreptul la mostenire nu se prescrie!
multumesc mult pt raspuns. ma intreb daca terenul avand o deschidere de 13,5 m prin lege se poate divide. care e deshiderea minima la strada a unui teren intravilan?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Sorin_Sorin_ Sorin_Sorin_ Buna ziua .Vă rog să mă ajutați . Bunicii mei au cumpărat o casă si un teren in anul .1925.Jumate din teren si din casă a fost dată unchiului ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)
Nelamurire july_a34 july_a34 am o nelamurire si v-as ruga daca puteti sa ma lamuriti. bunicul meu a murit in '92 si s-a facut succesiunea intre tata,matusa si bunica. anul trecut bunica ... (vezi toată discuția)