avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire

am o nelamurire si v-as ruga daca puteti sa ma lamuriti. bunicul meu a murit in '92 si s-a facut succesiunea intre tata,matusa si bunica. anul trecut bunica i-a facut matusii act de vanzare cumparare pt partea ei, deci tata a ramas doar cu un sfert dintr-o jumatate sau 3/16 (sper ca ati inteles). in toti acesti ani din 1992 pana acum noi (tata, mama,sora mea,eu si bunica) am stat in aceasta casa, casa care nu are diviziunea facuta.
intrebarea mea este daca matusamea are cum sa ii ceara despagubiri tatalui meu in instanta sau daca are cum sa il dea in judecata in vreun fel.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:51, 13 Mai 2010
Nu are nici un temei legal. Sunt co-proprietari indivizari.
Teoretic si practic poate promova actiune in instanta,dar nu va obtiner castig de cauza
july_a34 a scris:

am o nelamurire si v-as ruga daca puteti sa ma lamuriti. bunicul meu a murit in '92 si s-a facut succesiunea intre tata,matusa si bunica. anul trecut bunica i-a facut matusii act de vanzare cumparare pt partea ei, deci tata a ramas doar cu un sfert dintr-o jumatate sau 3/16 (sper ca ati inteles). in toti acesti ani din 1992 pana acum noi (tata, mama,sora mea,eu si bunica) am stat in aceasta casa, casa care nu are diviziunea facuta.
intrebarea mea este daca matusamea are cum sa ii ceara despagubiri tatalui meu in instanta sau daca are cum sa il dea in judecata in vreun fel.
va multumesc!

in practica se observa tot felul de actiuni fara sens. cel mai bine este sa faceti iesirea din indiviziune, ca sa lamuriti suprafetele fiecaruia.
Singurul care poate introduce, eventual, o actiune in pretentii ar fi tatal daca a efectuat investitii care au sporit valoarea imobilului sau l-au impiedicat sa se degradeze.
In rest, daca partile nu se inteleg se va introduce de catre oricare dintre coindivizari o actiune de iesire din indiviziune pentru stabilirea loturilor ce le revin in mod exclusiv (in prezent acestia detinand fiecare o cota ideala din bun), daca imobilul este comod partajabil in natura. ;)
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire indiviziune smile_506 smile_506 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti in cazul meu. Am dat acte matusii mele sa isi faca sucessiunea pe un teren si casa pe care o avem impreuna ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mona21 Mona21 IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)