avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie... a cui e vina?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie... a cui e vina?

In urma instalarii unor calorifere noi, am vrut sa le testam. Am anuntat vecinii, am intrebat administratorul daca exista lucrari pe scara(ni s-a spus ca nu) si am dat drumul la apa pe coloana cu ajutorul celor de la punctul termic. In urma acestui exercitiu, de la etajul 8 in jos s-a provocat o inundatie , pentru ca vecinul de acolo si-a scos caloriferele din 2 camere (pt a le vinde pe bautura presupun). Pe capatul conductei nu a pus nimic, nu a an untat pe nimeni si acum sunt cateva apartamente inundate sub el. Cum se procedeaza in acest caz si cine este de vina? Eu, pentru ca am dat drumul la apa, sau el, pt ca si-a scos caloriferele?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:32, 21 Septembrie 2012
El, pentru ca nu a anuntat, el pentru ca nu si-a blindat tevile.
Proprietarul care a intervenit neautorizat asupra instalatiei de alimentare cu agent termic este raspunzator pentru prejudiciile cauzate tuturor proprietarilor
HG nr 1588/2007 Art. 12. — Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle pnevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obIigatii:
B. ObIigatii:
a) sa mentina in bune conditii proprietatea individuala, apartamentul sau spatiuI cu alta destinatie decat aceea de locuinta, pe propria cheltuiala.
Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala al celonlalti proprietari din condominiu;
h) sa modifice instalatiile de distributie a utiIitatilor In interiorul unui condominiu sau aI unui apartament din cadrul unui condominiu numai In conditiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utiIitatii, in care se arata efectele modificarii instaIatiei respective.
Art. 13. — (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu
respectarea prevederilor legale referitoare Ia autonizarea de catre autoritatea publica Iocala a
modificarilor constructiei, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati
individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul asociatiei de proprietari.
(3) Orice modificare a proprietatii individuale se va aduce Ia cunostinta asociatiei pentru inscrierea In jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiei, prin depunerea in copie a actelor de autonizare,a procesului-verbal de receptie si a schitelor.
AKAPTK a scris:

In urma instalarii unor calorifere noi, am vrut sa le testam.


Testul de buna functionare in vederea receptiei trebuie facut.


Am anuntat vecinii, am intrebat administratorul daca exista lucrari pe scara(ni s-a spus ca nu) si am dat drumul la apa pe coloana cu ajutorul celor de la punctul termic.


Felul cum au fost anuntati locatarii si cine a anuntat este foarte important. Cel care si-a desfacut caloriferele cu siguranta nu stia de exercitiu. Cauza pentru care si le-a scos nu are nici o relevanta daca nu a fost anuntat personal. Poate il daranja pozitia lor.


In urma acestui exercitiu, de la etajul 8 in jos s-a provocat o inundatie , pentru ca vecinul de acolo si-a scos caloriferele din 2 camere (pt a le vinde pe bautura presupun). Pe capatul conductei nu a pus nimic, nu a an untat pe nimeni si acum sunt cateva apartamente inundate sub el.


Era bine ca toti locatarii sa fie acasa in momentul exercitiului si sa stie ora inceperii acestuia. Sarcina relatiei cu locatarii o are administratorul care de altfel receptioneaza lucrarea. Puteau sa fie scurgeri care necesitau interventii. Locatarii care aveau probleme in momentul testarii, aveau posibilitatea sa lase cheia la un vecin.


Cum se procedeaza in acest caz ...


Pe cale ameabila, fiecare asumandu-si propria greseala si nu cautand vinovatul care nu este unul singur. Pasarea responsabilitatii catre ceilalti, incurca de obicei lucrurile si impiedica rezolvarea lor rapida. Cand unul greseste intro actiune nu prea apar probleme. Cand mai multi gresesc simultan se intampla accidente.
Exemplu. Un sofer grabit depaseste periculos, cei din coloana depasita ii dau o lectie de conducere sinu ii fac loc sa intre inapoi, iar cel care vine din fata claxoneaza in loc sa franeze.



...cine este de vina?



Eu, pentru ca am dat drumul la apa, sau el, pt ca si-a scos caloriferele?


Sunt de parere ca responsabilitatea (nu vina) este impartita intre:
1. vecinul de la etajul 8 care a intervenit in instalatie inainte de a fi receptioanta de administrator, pentru ca odata pornita instalatia, nu putea desface caloriferele fara sa le puna dop.
2. administratorul care nu a organizat corect verificarea si receptia lucrarii, si nu a fost de fata la verificare
3. firma (lucratorul firmei) ca a pornit verificarea fara ca administratorul sa o ceara in mod expres fapt care ar fi dovedit disponibilitatea lui pentru receptie si dovada pregatirii corecte a verificarii.


Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Nicolaie Ciobotaru a scris:

1. vecinul de la etajul 8 care a intervenit in instalatie inainte de a fi receptioanta de administrator, pentru ca odata pornita instalatia, nu putea desface caloriferele fara sa le puna dop.


In conditiile in care proprietarul a inteles sa intervina asupra instalatiei de alimentare cu agent termic cu scopul de a valorifica caloriferele ,este evident ca lucrarea nu putea fi receptionata de catre administratorul de imobil,deoarece acesta nu este autorizat sa dispuna interventii individuale neautorizate asupra instalatiilor de agent termic ,energie electrica ,gaze,etc
Am anuntat vecinii, am intrebat administratorul daca exista lucrari pe scara(ni s-a spus ca nu)

Daca anuntati vecinii, sigur cel care a scos caloriferele (poate sa le spele, se practica cand nu este agent termic), ar fi spus ca nu are caloriferele montate. Trebuia sa mearga administratorul la fiecare proprietar sa se asigure ca nu sunt probleme si dupa aceea sa mearga la punctul termic sa dea drumul la distractie. Mai sunt aproximativ 2 luni pana se umple instalatia eu cred ca ati gresit neanuntand pe toata lumea, probabil ati intrebat din doi in trei.

Alte discuții în legătură

Golire si umplere instalatie termica pe timp de iarna irina_karina irina_karina Buna ziua! Voi incepe renovarea totala a unui apartament proaspat achizitionat care necesita imbunatatiri, igienizare totala din motive pertinente. Se vor ... (vezi toată discuția)
Tevi orizontale de caldura + lipsa calorifere hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat in rezolvarea problemei urmatoare: suntem proprietari noi ai unui apartament de 3 camere, care este situat la etajul ... (vezi toată discuția)
Plata reparatilor in urma inundatilor hadrian01 hadrian01 Buna ziua.In urma cu cateva zile sa dat drumul la agentul termic fara a se anunta de catre asociatie in nici un fel.Am facut inundatie si am inundat si alte ... (vezi toată discuția)