Mostenitor devine Unitatea Administrativ Teritoriala ca reprezentant al Statului !
Proprietatea publică este dreptul de proprietate ce aparţine statului sau unei unităţi administrativ-teritorialeasupra bunurilor care, prin natura lor sau prin declaraţia legii, sunt de uz oride interes public, cu condiţia să fie dobândite prin unul dintre modurile prevăzute de lege.
Pornind de la aceste dispoziţii din Codul civil, în doctrină, dreptul de proprietate publică a fost definit ca un drept real principal, inalienabil, insesizabil şi imprescriptibil, care conferă titularului său atributele de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra unui bun care prin natura sa sau prin declaraţia legii este de uz sau de utilitate publică, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv şi perpetuu, cu respectarea limitelor materiale şi juridice.
De asemenea, din aceste dispoziţii legale mai reiese şi faptul că uzul sau interesul public
rezultă fie din natura bunului fie din voinţa legiuitoruluiexprimată prin lege.Sunt bunuri de „
uz public” acele bunuri care prin natura lor sunt de folosinţă generală, cum ar fi: pieţele, drumurile, pădurile, parcurile publice.
Sunt bunuri de „interes public” acele bunuri care prin natura lor suntdestinate a fi folosite ori exploatate în cadrul unui serviciu public, cum ar fi:căile ferate, clădirile instituţiilor publice ca, teatre, muzee. Acest criteriu aluzului public sau interesului public a fost confirmat atât de Curtea Constituţională cât şi de practica instanţelor judecătoreşti.
Legea 213/1998 prevede ca trecerea unui bun din domeniul public in domeniul privat se face prin hotarare a Guvernului, a Consiliului judetean sau local, dupa caz:
1. Se trece bunul din domeniul public al statului in domeniul public al UAT, conform art. 9 din lege, la cererea UAT, prin HG.
2. Se face trecerea bunului din proprietatea publica a UAT in proprietatea privata a acesteia, conform art. 10 din lege, prin HCL.
Cu stima!