buna ziua,
va rog ajutati-ma in urmatoarea problema:
eu, sunt baiatul tatei din prima casatorie, ramas la el dupa divort. Se recasatoreste cu o femeie care are si ea o fata din prima casnicie ramasa la fostul sot.
in timpul casniciei de 26 de ani, construiesc o casa la care sunt trecuti ambii soti in rol, pentru care eu am muncit in toata aceasta perioada.
tata moare (au trecut 14 ani si nu am dezbatut mostenirea). care este partea mea de mostenire?
dar dupa ce moare mama vitrega, sora mea vitrega ce parte are?
va multumesc.
Dvs. mosteniti numai cota ce s-ar fi cuvenit tatalui, in concurs cu sotia supravietuitoare;
Dupa ce moare mama vitrega, dvs. nu aveti vocatie succesorala si nu veti mosteni nimic de pe urma acesteia.
Daca spuneti ca ati muncit la constructia casei, aveti posibilitatea sa solicitati, pe langa cota ce va revine, si un drept de creanta echivalent cu munca investita.
Este evident ca pentru stabilirea corecta a cuantumului acestui drept de creanta va fi necesar sa il dovediti si chiar o expertiza (ramane de stabilit ce fel de expertiza...)
Problema este ca in cazul acesta dezbaterea succesiunii va trebui facuta obligatoriu prin instanta. Notarul nu are cum aprecia cuantumul real al dreptului de creanta.
Va sfatuiesc sa apelati totusi la un avocat, care sa va sfatuiasca, indrume si redacteze macar actiunea, daca nu aveti posibilitatile materiale pentru angajarea unui avocat care sa va reprezinte pe tot parcursul unui astfel de proces.