Buna ziua.
As avea si eu o intrebare. In CCM-ul firmei la care lucrez este un articol in care scrie ca orele lucrate penste program atunci cand esti in delegatie sunt considerate ore suplimentare. Am citit pe un site privitor la legislatia muncii ca "Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul, de exemplu, il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat." Va rog daca puteti sa ma lamuriti unde este prevazut acest lucru in codul muncii si daca eu pot dovedi prin natura muncii mele si prin obligatiile pe care le am prin fisa postului ca eu lucrez efectiv si pe drumul pe care il parcurg catre destinatie, am dreptul sau nu la ore suplimentare?
Va multumesc anticipat.
Intr-adevar, drumul pentru a ajunge si a se inapoia de la locul de munca nu constituie munca suplimentara ...
ART. 4 din Anexa la HG nr.1860/2006: Persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.
Va multumesc mult pentru raspuns. M-am uitat la HG-ul precizat de Dumneavoastra si este un HG emis pentru autoritatile si institutiile publice. Acest lucru se poate generaliza? Revin cu precizarea ca, prin natura muncii mele, in timpul deplasarii imi executat sarcinile din fisa postului, in sensul ca sunt obligata sa fac verificarea semnalizarii rutiere a drumului. Deplasarile pe care le fac, nu se pot face in limita a opt ore cat prevede programul normal de lucru, deoarece fac deplasari chiar si de 600 de km./zi la o viteza medie de deplasare de 60 km/h si cu obligativitatea de a ma opri in anumite locuri. Mai fac precizarea ca la art..5 din aceeasi anexa scrie ca se pot depasi programul normal de lucru, iar la cap.II, art 9 se stipuleaza ca "Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare". De aceea as dori sa stiu in ce reglementare legala scrie ca timpul petrecut in masina nu se considera ore suplimentare. Astept cu nerabdare precizari. Va multumesc anticipat.
Diurna...
petre32
Stimate domn/doamna,
Lucrez la o companie privata de 3 luni, semnarea contractului s-a facut cu doua saptamani inainte de inceperea activitatii. Activitatea ... (vezi toată discuția)