avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poprire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poprire

Buna ziua,va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Un pesionar se trezeste cu retinere din pensie fara notificare prealabila de la casa de pensii si afla ca sa facut a cererea unei primarii.Acea persoana era scutita de impozit pe cladiri iar presupusa datorie venea dintr-o datorie istorica veche de peste 8ani ,probabil prescrisa si pentru care primaria nu facuse nimic 8 ani sa o recupereze.
Avea dreptul casa de pensii sa institue titlu de retinere ara notificarea pensionarului?
De competenta carei instante depinde actiunea impotriva acestei retineri abuzive pt o datorie prescrisa si in baza carei legi?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: contsters87229171 , utilizator 06:58, 22 Ianuarie 2009
Datoria veche in ce consta? tot impozitul pe cladiri, dar dinainte de a fi scutit?
Da ,impozit pe cladiri,inainte de a fi scutit
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
qwerta, utilizator
Termenul de prescriptie aplicabil obligatiei de a plati impozitul pe cladiri bugetelor locale este de 5 ani, conform CPF art. 83 alin 1, 2
Notati ca acest termen incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art 21 din CPF.
In cazul acesta, pensionarul poate apela la un avocat pentru a formula o contestatie la o executare care ar avea destule sanse de reusita daca situatia este cum ati expus-o dvs.

Poprirea se face in baza unui titlu executoriu. Inainte de acest fapt trebuia sa fie adus la cunostinta persoanei existenta acelui titlu executoriu.
Cu privire la conditiile pentru inceperea executarii silite - au fost abrogate in mod expres dispozitiile care conditionau declansarea procedurii de executare silita de emiterea instiintarii de plata, ca act premergator odata cu OG nr.35 din 26.07.2006 . Dispozitiile care au reglementat aceasta institutie juridica au fost abrogate in mod implicit, anterior ordonantei prin introducerea unor dispozitii care atribuiau aceleasi efecte juridice declaratiilor contribuabililor ( de altfel, chiar pe declaratia de impunere se precizeaza faptul ca aceasta din urma are si calitatea unei notificari )
Procedura popririi din speta este deci legala , chiar fara notificari prealabile, trebuie insa facuta in termenul prevazut de lege - aici s-a produs greseala.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
contsters87229171, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere pensie qwerta qwerta Buna ziua,va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Un pesionar se trezeste cu retinere din pensie fara notificare prealabila de la casa de pensii si afla ... (vezi toată discuția)
Prelungire termen de prescriptie? robertsega32 robertsega32 notificarile de plata si somatiile trimise clientilor prelungesc termenul de prescriptie? multumesc (vezi toată discuția)
Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)