avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte civila in procesul penal - avantaje si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte civila in procesul penal - avantaje si dezavantaje

Voi incerca sa scriu la obiect. Am fost perchezitionat de DIICOT pe motivul incalcarii art. 48 din legea 161/2003. In urma perchezitiei mi-au fost ridicate hardul personal si inca 2 hard disk-uri de la locul de munca (lucrez la o companie de telecomunicatii). Nu am primit prea multe detalii nici in timpul perchezitiei nici dupa. Mi s-a spus doar ca exista o plangere penala. La cateva zile au fost audiati 2 colegi, seful meu si sotia. In data de 11.09. am primit telefon de la diicot din judetul de resedinta sa ma prezint pe 12.09 la inspectoratul de politie judetean deoarece trebuie sa ma duca localitatea unde este instrumentat dosarul (400km) fiind programat la perchezitia informatica si audieri pe data de 13.09 la ora 9. Am incercat sa argumentez dorinta de a ma deplasa cu mijloace proprii insa agentul a insistat la telefon sa accept deplasarea impreuna cu ei deoarece asa e mai bine. Nu am avut castig de cauza iar in incheiere mi-a spus sa am bani de cazare si de drum inapoi.
M-am prezentat la ora 10 la politie, la ora 13 am plecat si am ajuns la destinatie pe la ora 20 dupa ce am schimbat 3 masini in regim de stafeta. Abia aici am aflat ca exista un mandat de aducere cu insotitor pe numele meu emis in data de 04.09. Mi s-a spus ca oricum nu trebuia semnat acest mandat si mi l-au prezentat formal. Important de mentionat este si faptul ca nu am fost citat.
In urma perchezitiei informatice de 7 ore pe echipamentele personale nu au fost gasite date incriminatoare. Pe un hard de la serviciu au gasit in schimb informatii care justifica oarecum plangerea insa nu aveau suficiente probe impotriva mea deoarece calculatorul nu este folosit in exclusivitate de mine. Am fost audiat inca 2 ore in calitate de martor de o persoana delegata de procuror, ca in final sa ma lase sa plec spunandu-mi ca cercetarile continua.
Pe tot parcursul desfasurarii evenimentelor am remarcat o serie de erori legate de procedura: mandatul nu mi-a fost citit (am aflat ulterior ca erau obligati sa-l citeasca), perchezitia s-a facut in prezenta unui singur martor asistent (nu vad unde era exceptia prevazuta de lege in acest caz), nu am fost citat legal, mi mi-a fost prezentat mandatul de aducere, in autorizatia de perchezitie informatica toate seriile echipamentelor au fost redactate gresit, in actul de delegare pentru audiere era trecuta o alta localitate de domiciliu a agentului decat cea reala.
In conditiile in care este posibil sa-mi pierd serviciul (va dati seama ca au aparut tot felul de suspiciuni cu privire la integritatea mea), mi-a fost afectata imaginea, am fost nevoit sa ma imprumut de bani pentru cheltuieli de deplasare, cazare, masa, etc. in ce conditii ma pot constitui parte civila in acest proces penal? Care sunt riscurile, avantajele si dezavantajele?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: belciu_radu , utilizator 16:01, 14 Octombrie 2012
parțial, în opinia mea, văd multe ABUZURI din partea organelor statului de drept (zice Înalta Poartă) ce aveau obligația legală să respecte Legea.Chestiunea în cauză : este la ordinea zilei, abuzurile se fac din varii motive, unele din prea mult zel.Speța trebuie ”scanată” aprofundat și e nevoie de un BUN avocat (dacă dvs. nu vă puteți avânta personal în instanță).
Nu inteleg cum sa va constituiti parte civila in procesul penal.
Doar daca veti face o plangere penala se poate sa va constituiti ca parte civila insa slabe sanse sa fie cineva trimis in judecata.

Ar trebui sa incercati la apelati la avocat pentru a se intelege ce anume a determinat aceasta perchezitie.

Poate ca aveau ceva probe...interceptari telefonice, etc...

Pana una alta care este situatia dvs. din dosarul unde a avut loc perchezitia?
Ce calitate aveti in acel dosar penal?
Nu va puteti constitui parte civila in propriul dosar in care sunteti cercetat penal.
Calitatea de invinuit sau cea de inculpat exclude calitatea de parte vatamata, parte civila in procesul penal.

In esenta este vorba de o persoana care s-a folosit de un calculator din cadrul firmei pentru a paria pe un site de pariuri sportive insa a folosit datele si cardul unei alte persoane. Aceasta din urma a depus o plangere penala. Eu am fost audiat si am dat declaratii in calitate de martor. Nu stiu daca tranzactiile s-au facut din birou sau de la distanta cert este ca s-au facut inafara orelor de program. Cand s-a terminat audierea mi s-a spus ca cercetarile continua iar inceperea urmaririi penale o va decide procurorul.
Inca un aspect este acela ca declaratia am dat-o pe un formular tipizat in care erau specificate si formele de juramant folosite in aceste cazuri. Din cate am inteles in aceasta situatie ar fi inceputa urmarirea penala impotriva cuiva.
Declaratia poate fi de martor deoarece daca era juramant nu putea fi de invinuit...

Daca vreti sa depuneti o plangere penala se va face un alt dosar penal, dar daca sunteti martor nu prea inteleg care este problema concreta...

Sau sunteti suparat ca va sacaie sa dati declaratie in calitate de martor?

Probabil ca au pe altcineva in vizor si de aceea va audiaza pe dvs.

Daca ati dat declaratie pe tipizat in calitate de martor este inceputa urmarirea penala.

Alte discuții în legătură

Infractiuni informatice mariuscostel mariuscostel Buna ziua. Am si eu o mare problema,dar si cateva dileme in acelasi timp. Pe data de 11 mai 2016,la ora 06.10,am avut \"onoarea\" de a primi in locuinta pe ... (vezi toată discuția)
Caz complicat de abuzuri DianaV DianaV In luna ianuarie anul trecut un procuror DIICOT incepe urmarirea penala impotriva a doi invinuti pentru o serie intreaga de fapte numite in articole din ... (vezi toată discuția)
Mandat de perchezitie domiciliara Nicola1977 Nicola1977 Buna ziua! Apelez la acest forum deoarece nu stiu unde in alta parte sa cer ajutor.Iata despre ce este vorba: Ieri dimineata in jurul orei sase m-am trezit cu ... (vezi toată discuția)