avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie in calitate de vinovat???????
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie in calitate de vinovat???????

Buna seara,
anul trecut am fost citata la pol in caliate de martor,pt.un dosar penal intocmit unei 'prieten' de catre o firma de asigurari.
La momentul respectiv,am dat o declaratie in care am mentionat ca persoana mi-a fost prieten ba chiar am conlucrat(prin natura meseriei),fara sa ma gindesc vreoadata ca ar putea sa profite de bunavointa mea,lucru care dealtfel s-a intimplat.
La politie am mentionat dealtfel exact care sint pasii care se efectueaza intr-o operatiune pe care trebuie sa o intocmesc,cu ajutorul unor terte persoane,toate acestea fiind perfect legale.
Acel domn inspector mi-a aratat o polita de asigurare care spre surprinderea mea era 'semnata' de catre aceasta persoana,dar cu o proasta imitatie a semnaturii mele,intrebindu-ma daca imi apartine.Mentionez ca acea polita era in 3 exemplare autocopiante,primul exemplar avind inscrisa o suma foarte mare in comparatie cu celelalte doua pe care era trecuta o suma mai mica(cele 2 exemplare urmind a fi trimise la firma de asigurari,iar cea cu suma mare urmind sa ajunga la firma care a facut asigurarea,firma la care lucram dealtfel)Am semnat apoi in repetate rinduri,pentru a demonstra ca nu imi apartine ,in acelas timp explicind pe cit am putut mai bine,ca nu stiam ca de fapt si eu la rindul meu eram prostita ca si alte cunostinte comune dealtfel.
Mentionez ca la momentul respectiv politia nu reusise sa obtina nici o declaratie de la persoana respectiva,spunindu-mi ca nu reusesc sa-l aduca si intrebindu-ma daca am vreo informatie in acest sens.
De atunci pina in prezent au trecut aproape 8-9 luni,timp in care am stat linistita,asta pina ieri cind am primit in tocul usii o noua citatie la politie,de data asta fiind specificata calitatea de vinovat.
Nu mai stiu nici ce sa cred,eu in sufletul meu am crezut ca este un capitol incheiat,dar se pare ca nu.
La prima declaratie am dat si un nr.de telefon a unei persoane care am povestit ca stie ce s-a intimplat,fiind si el la rindul lui parte vatamata,persoana care nu a fost contactata nici pina azi.
In speranta ca mi-ati putea fi de folos cu niste sfaturi,multumesc anticitat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:31, 1 Februarie 2009
Puteti incerca sa mergeti maine la sectia de politie si sa luati legatura cu politistul care se ocupa de cazul dvs si sa-i spuneti ca sunteti f. afectata de cele intamplate, ca aveti probleme de sanatate si vreti sa aflati cat mai repede despre ce este vorba. Nu cred ca ati fi refuzata...
Fara avocat nu numai ca nu ii spune nimic dar ar putea ca politistul sa ii puna si intrebari in plus care sa mai duca la vreun capat de acuzare.
Vedeti sa nu va luati avocat de drept civil ca va fac de comanda cei de la politie.
Din ce spuneti pare sa fie penalist.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Fara avocat nu numai ca nu ii spune nimic dar ar putea ca politistul sa ii puna si intrebari in plus care sa mai duca la vreun capat de acuzare.

Fara suparare, dar nu asta este procedura. Daca s-a inceput urmarirea penala, orice audiere a invinuitului SE FACE PE TIPIZATUL DE INVINUIT - nu ii mai poate fi luata o alta declaratie olograf cu privire la faptele pt care s-a inceput urmarirea penala ! Si, in conformitate cu art. 6, 70 CPP (mai era un art, imi scapa acum) inainte de audierea pe tipizat se intocmeste un PROCES VERBAL de aducere la cunostina a dreptului la aparator. Se aduce invinuitului la cunostinta invinuirea (invinuirile) si este intrebat daca doreste avocat. Odata cunoscand invinuirile care ii se aduc, persoana in cauza scrie ca DORESTE AVOCAT si se stabileste o alta data cand invinuitul se prezinta cu avocat la politie.
Deci repet, puteti sa va prezentati la politie, sa vorbiti cu politistul si, o data cunoscand invinuirile care vi se aduc, va luati avocatul si mergeti la audieri din nou.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2009
Blasim, utilizator
Daca credeti ca procedura legala se respecta intocmai gresiti amarnic.
Cat de procedural este sa fie data o persoana cu capul de birou sau sa ii se aplice palme dupa ceafa.
Eu nu vorbesc procedural aici.
Orice informatie primita de politist in legatura cu cazul ii este folositoare.Referirea mea nu viza probe la dosar ci alte lucruri pe care organul vrea sa le afle.Daca organul nu vrea sa afle nimic atunci nu il va intreba nimic.

Eu, ca avocat, ii recomand persoanei sa mearga cu avocat.
Persoana poate sa faca ce vrea.Nu ar fi nici primul si nici ultimul care nu asculta recomandari avizate si se da apoi cu capul de pereti.
Deja e curios faptul ca din martor a ajuns invinuit.Si asa daca a avut calitatea de martor are o problema ca nu a fost asistat de avocat.Posibil sa fi dat declaratie de faptuitor si organul sa ii fi spus ca e martor fara ca in realitate sa fi avut vreodata calitatea de martor.Adica, deja a comunicat bine cu organul fara avocat era faptuitor, dar a crezut ca e martor.De fapt, nu a fost pus sub invinuire atunci din anumite motive de tactica criminalistica.

Adevarul este ca daca sunt mai multe fapte concurente pedeapsa nu va fi cu mult mai mare ( de principiu, cca 6 luni).

avocat Claudiu Lascoschi
Domnul avocat laslo are perfecta dreptate.De cele mai multe ori,procedura nu se respecta,iar anchetatorii se leaga de cel mai minor amanunt pentru a scapa de dosar.

Alte discuții în legătură

Invinuit pt o adeverinta eliberata de firma mea Anish Anish Buna ziua, Am ajuns in cercetari la politie in calitatea mea de administrator al unei firme care a eliberat o adeverinta de salariat unei persoane care a ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa dau declaratie la politie daca nu vreau? vrajiotorul vrajiotorul Acum cateva zile am primit o citatie de la sectia 12 politie Bucuresti,care specifica sa ma prezint in calitate de persoana reclamata in cazul privind plangere ... (vezi toată discuția)
Calitate de invinuit Andra P Andra P Daca prima data am fost citata ca martor, iar ulterior dupa 2 ani sunt citata ca in vinuit....pot declara ca imi sustin declaratia data anterior....mai este ... (vezi toată discuția)