avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul si performanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul si performanta

Buna ziua tuturor!

La firma la care lucrez, se incearca implementarea unei noi proceduri de salarizare, pe baza unor indicatori de performanta. Adica, fiecare angajat trebuie sa indeplineasca lunar un numar de obiective si astfel i se determina performanta la nivelul firmei. Daca el nu isi indeplineste integral obiectivele, i se va reduce din salariul negociat cu un anumit procent si pt luna respectiva va lua mai putini bani. Daca isi indeplineste toate obiectivele sau chiar si le depaseste, va primi salariul pe care l-a negociat la angajare. Credeti ca este o procedura legala?
in momentul incheierii contractului de munca in cadrul acestuia si in cartea de munca trebuie trecuta o suma aferenta salariului, suma pe care salariatul trebuie sa o primeasca. in cazul in care primeste mai putin decat este indicat in cartea de munca se produce o ilegalitate. daca lucrurile stau asa cum le-ai descris este intr-adevar o problema. in mod normal ar trebui stabilit un salariu de baza care in functie de obiective sa creasca cu prime de reusita.
suzana
Pentru a putea face aprecieri obiective legate de personal, va sugerez sa faceti evaluarea acestuia cel putin o data pe an. Prin comparatie puteti vedea daca angajatii au inregistrat progrese in ceea ce priveste aptitudinile si capacitatile profesionale. La acestea se pot adauga si indicatorii cantitativi legati de indeplinirea obiectivelor. Nu intotdeauna indeplinirea obiectivelor e legata in mod direct de salariat; mai exista si conditii externe care pot influenta atingerea acestora. Daca doriti cu adevarat sa pastrati si sa recompensati personalul de calitate, va invit sa luati legatura cu mine pentru a discuta in particular problemele intampinate si pentru a va putea oferi solutii. E-mail: office@smartstaff.ro
"Pentru a putea face aprecieri obiective legate de personal, va sugerez sa faceti evaluarea acestuia cel putin o data pe an."

Nu frecventa evaluarii performantelor angajatilor este de natura sa determine obiectivitatea rezultatelor acestor evaluari. Pentru a obtine acest lucru, este necesar sa se formuleze cat mai clar si mai explicit criteriile de performanta utilizate in evaluare. Chiar si in acest caz, nu exista o congruenta a opiniilor practicienilor cu privire la posibilitatea de a realiza o evaluare profund obiectiva a angajatilor - mai ales una care sa determine o diminuare a salariilor.
In orice caz, problema ridicata era una de legalitate a masurii si nu neaparat cu privire la modul de aplicare a acesteia - in conditiile in care nu poate fi considerat ca s-a convenit asupra unei salarizari in acord - diminuarea lunara a salariului stabilit prin contractul individual de munca in raport de volumul si calitatea muncii prestate poate imbraca mai mult aspectul de sanctiune disciplinara (urmand a se supune dispozitiilor specifice din Codul Muncii)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional salarii BICOS BICOS UN MODEL PTR. ACT ADITIONAL LA SALARII? (vezi toată discuția)
Indicatori performanta legalitate diminuare salariu ccmihaela ccmihaela Buna ziua, In cadrul firmei se doreste introducerea unor indicatori de performanta dupa care sa fie calculata lunar performanta sefilor. Criteriile de ... (vezi toată discuția)
Evaluarea personalului alexix alexix buna ziua, am o intrebare lucrez intr-o institutie sanitara si as vrea sa stiu avand in vedere conditiile de austeritate, mai este necesar sa se faca ... (vezi toată discuția)