as dori sa stiu care sunt consecintele la care este supus angajatorul, daca concediaza un angajat in baza Legii 53/2003, art. 65, alin.1. Stiam ca nu mai poate angaja pe postul respectiv timp de 6 luni, dar nu stiu daca mai e valabil acest lucru dupa noul cod al muncii.
In prezent, nu este definit un termen exact in care angajatorul nu poate angaja pe cineva pe acelasi post dar alin. 2 din art. 65 spunce ca desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Daca fostul angajat decide sa conteste decizia de concediere si demonstreaza ca de fapt desfiintarea postului nu a fost efectiva atunci va avea castig de cauza.
Nu a exista niciodata in Codul Muncii interdictia la care va referiti in cazul in care s-au efectuat concedieri individuale .. practica judiciara a statuat ca, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
buna seara!
Ma aflu intr-o situatie identica cu topicul insa, la mine a pornit de la refuzul meu de a lucra mai mult de 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana in timp ce restul fostilor colegi nu refuzau orele suplimentare. Si dupa cateva luni in acest fel si cateva "invitatii" la director , m-a instiintat de preaviz 20 de zile, apoi decizie de inchere a activitatii cu art 65 alin1.
Acum se intelege clar ca firma nu o duce prost si ca nu m-a dat afara precum au scris<DIN MOTIVE FINANCIARE> ci prin discriminare. Ce sanse am sa imi fac dreptate in instanta?
As dori si salarii compensatorii insa, nu stiu ce scrie in contractul colectiv de munca al societatii.
Puteti solicita instantei de judecata ca angajtorul sa prezinte situatia financiara a societatii ... se pot aduce balantele de verificare pe ultimele 3 luni de unde se poate vedea daca este pe pierdere sau pe profit, daca au scazut sau nu venituriele acestuia ...
Daca exista ccm incheiat la nivel de unitate, atunci puteti solicita sindicatului sau reprezentantilor salariatilor o copie de pe acesta .. dupa primirea copiei puteti verifica aspectele legate de salariile compensatorii.
Am lucrat 2 ani acolo si nu am auzit ceva de vreun sindicat, probabil nu este.
Nici de reprezentantul salariatilor nu am auzit. Ar putea fi seful de sectie? sau directorul?
Daca mi se va spune ca nu exista ccm incheiat la nivel de unitate intra in aplicare contractul national?<daca da care ar fi articolul?>