avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mandatar nou. Revocarea mandatului initial (art. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mandatar nou. Revocarea mandatului initial (art. 2031). Prevedere imperativa sau dispozitiva?

se poate deroga de la prevederile art. 2031 al 2 NCC, in sensul ca intr-un contract sa se stipuleze ca "numirea unei Persoane Imputernicite nu revoca mandatul primit de Persoanele Imputernicite anterior de Client. Revocarea unei Persoane Imputernicite trebuie facuta de Client in mod expres"?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:36, 25 Septembrie 2012
Asa cum spune propriul articol citat revoarea poate fi tacita. Dar articol 2036 indica ce daca nu a fost comunicat tot ce isi faca mandatarul revocat e valid Si pe de alta parte, la fel de valid e mandatul pentru acelasi lucru cu mai multi mandatari, asa cum prevede art. 2.022 NCC.
intrebarea mea era daca partile pot deroga de la prevederile legale, in sensul ca revocarea mandatului este expresa;
prevederile alin 2 ale art 2031 par a fi imperative: imputernicirea data unui nou mandatar pentru aceeasi afacere revoca mandatul initial.
Da, este imperativ. Nu este la dispozitia partilor. Dar n in sensul ce spune dv. Dat fiind ce se poate numi la mai multi mandatari cu acelas treaba, nu imaginez de ce trebui deroga daca se face simultan sau se comunica ce e valid mandatul anterior. Adica nu e vorba de a deroga, ci de a implini prevederea in sensul ca se imputerniceste pe altcineva intelegand valid cel anterior doar ce acest lucru trebui sa fie expres comunicat. Daca nu se spune nimic si e ulterior, e clar ce se intelege revocat, dar nu ca o dispozitia impotriva posibilitatea de a numi mai multi mandatari.
La o prima vedere parerea mea este ca daca se prevede sa fie doi mandatari in al doilea mandat nu ar fi probleme.
De asemenea, nimic nu impiedica sa numiti doi mandatari in noul mandat ( al doilea mandat).
Ma refer la situatia de a ajunge in acelasi loc unde doriti, adica sa aveti doi mandatari...
Conditiile revocarii Art. 2.031
(1) Mandantul poate oricand revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma in
care contractul de mandat a fost incheiat si chiar daca a fost declarat irevocabil.
(2) Imputernicirea data unui nou mandatar pentru aceeasi afacere revoca mandatul initial.


După părerea mea prin acest articol legiuitorul a avut intenția de a institui un drept pentru mandant, prin care acesta poate oricând să revoce mandatul prin orice mijloace.
Prin prevederile de la alin. 2 se întărește acest drept statuându-se că mandatul va fi revocat inclusiv prin numirea de către mandant a unui nou mandatar.

Având în vedere faptul că dreptul instituit în favoarea mandantului prin art 2031 alin 1 nu este un drept la care acesta să nu poată renunța (de genul drepturilor personale nepatrimoniale de exemplu), mandantul ar putea renunța la acest drept, astfel că s-ar putea stipula în acest sens în contractul de mandat.

Ca efect al unei asemenea clauze din primul contract de mandat ar fi că vom avea doi mandatari, ambele contracte fiind valabile simultan.

Alte discuții în legătură

Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Imputernicire notariala ContSters180853 ContSters180853 am facut o imputernicire in bistrita ,eu m am mutat in alt oras ,iar acum as vrea sa o stric, sa o anulez . biroul notarial la care am facut o ar putea sa ... (vezi toată discuția)